Kontrplak Nedir?

0
Advertisement

Kontrplak nedir? Kontrplak nasıl tanımlanır? Kontrplak üretimi ve kontrplak kullanımı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

kontrplak

Tellerinin doğrultusu birbirine dikey gelmek üzere üst üste yapıştırılan incecik tahtalardan meydana gelmiş ince, fakat esnek, dayanıklı bir tahtadır. En çok mobilya yapımında, doğramacılıkta, iç duvarların kaplanmasında, iç süsleme işlerinde kullanılır.

Kontplağı meydana getiren ince tahta tabakalarındaki tellerin doğrultusu, birbirinin ters yönlerde olduğu için, öteki tahtalar gibi nemin, ısının etkisiyle esnemez, kabarmaz, eğilip bükülmez, çatlamaz. Bu özeliklerinden dolayı kontrplak birçok işlerde, başka cins tahtalardan üstün tutulur. Hatta son zamanlarda, ince tahta tabakalarını birbirine yapıştırmak için eskiden kullanılan zamkın yerine plastik bir madde kullanılmakta, böylece kontrplağın suya karşı da dayanıklı olması sağlanmaktadır. Bu çeşit kontrplaklar daha çok hazır evlerde, vapurlarda, kayaklarda, dış duvarların kaplanmasında kullanılıyor Ayrıca, yapıştırıcı madde olarak plastiğin ısıya dayanan bir çeşidinin kullanılması ile meydana gelmiş olan kontrplaklar da vardır. Bunlar, tahta tabakalar önce bu plastiğe batırılarak, sonra da kuvvetli bir presle sıkıştırılarak yapılır. Bu kontrplaklar, ısıya karşı dayanıklı olduğu gibi, çelikten de daha kuvvetli, daha serttir. Dayanıklı oluşlarından dolayı bu çeşit kontrplaklar özellikle uçak yapımında kullanılır.

Adi kontrplaklar genel olarak çam ağacının tahtasından yapılır. Bunların hazırlanmasında, ilk iş olarak ağaç kütükleri istenilen boyda kesilir. Kesilen kütüklerin kabuğu, özü çıkarılır. Sonra bunlar iyice yıkanarak yumuşatılır. Kütükler kuruduktan sonra bir bıçkı makinesine konarak, çok ince bir tabaka halinde, hiç bölünmeden, dönerek kesilir. Bu tabaka çok ince olduğundan kesilme sırasında çatlamaz. Kesilerek çıkan tabakalar tellerinin doğrultusuna göre gerekli ölçülerde kesilir. Sonra bunlar tellerinin doğrultusu birbirinin aksi yönünde olacak şekilde üst üste getirilir. Araları eşit bir şekilde zamklanır, presle sıkıştırılarak yapıştırılır.

Kontrplağı meydana getiren tahtalar 3-5 tanedir, daha çok olanları da vardır.

Advertisement

Leave A Reply