Kompozit Bağlayıcılar Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kompozit bağlayıcılar nelerdir ve ne işe yarar? Kompozit bağlayıcıların özellikleri hakkında kısa bilgi.

Kompozit Bağlayıcılar

Bağlayıcılar reçine, dolgu malzemeleri ve fiberler arasındaki yapıştırmayı ve hidrolize karşı direnci arttırmaktadır. Böylece üretilen kompozitin mekanik özellikleri arttırılmış olur.

Reçine karışım (matris malzeme) ile fiberlerin arasındaki ara yüzeylerde yapışma kararlılığı kompozit malzemenin en büyük sorunlarından biridir. Ara yüzeyde iyi yapışma olmadığı zaman kompozit malzemenin mekanik özellikleri çok düşmekte, dayanıksız hale gelmektedir. Reçine ve dolgu malzemeleri iyi yapışmadığı zaman fiberler dış etkilere karşı korumasız olurlar. Fiberlerin korozyona uğramasına veya nemden zarar görmesine neden olur. Sıvı içinde çalışan kompozit, yapışma iyi olmazsa sıvı fiberlerle matris arasına girer ve bağların kopmasına sebep olur.

Bağlayıcılar dolgu malzemeleri ile birlikte kullanılabilirler veya takviye elemanları bağlayıcılarla kaplanabilir. Genellikle silan esaslı bağlayıcılar kullanılmaktadır. Silan silikon ve hidrojen bileşimidir.

Dolgu malzemesinin yapışmasını arttırmak amacı ile reçine matriksine ilave edilebilen uygun diğer bağlayıcı türleri orgono – titanyum bileşikleridir.

Advertisement

Özetle, bağlayıcı malzemeler tabakalar arasındaki bağları güçlendirir. Fiberleri, dolgu malzemelerini ve bunlar arasındaki bağları havanın ve bir sıvının içinde kullanılıyorsa sıvının bozucu etkisinden korur. Genel olarak bağlayıcı eleman olarak silan esaslı malzemeler kullanılmaktadır.


Leave A Reply