Kortizon Nedir? Ne İşe Yarar? Vücuttan Nasıl Atılır? Zararları Nelerdir?

0
Advertisement

Kortizon ne işe yaramaktadır? Kortizon neden verilir? Kortizon ürününün zararları nelerdir? Kortizonun yan etkileri ne zaman geçer?

Kortizon İğnesi

Kortizon İğnesi

Kortizon ne işe yaramaktadır?

Kortizon denilen şeyin böbrek üstü bezleri vasıtasıyla salgılanan bir hormon olduğu görülmektedir. Metabolizmadayken hem proteinin yapı taşlarına ayrılmasını sağlayan, hem de kan şekerinin olması gereken sentezinin gerçekleşmesine yardımcı olan bu ürün; kişi sadece bir aktiviteyle uğraşıyorken değil vücut kendini dinlenme sürecine aldığında dahi üretilmektedir. Bu dinlenme sürecinde üretilen kortizon miktarı 30 mg civarlarında normal şartlarda seyretmektedir. Tabi kilo fazlalığı olan kişilerde bu değer de otomatik olarak artmaktadır.

Kortizon neden verilir?

İnsan metabolizmasında bir takım sebeplerden ötürü kortizon eksikliği yaşanmasıyla birlikte ve başka hastaların tedavi aşamasında vücuda ek kortizon verilmesi ihtiyacıyla birlikte vücuda kortizon enjekte edilir. Verilen kortizon miktarı kişinin hastalığının durumuna göre farklı dozlarda kullanılabilmektedir.

Kortizon Hangi Bölgelere Etki Eder?

Kortizon Hangi Bölgelere Etki Eder?

Kortizonu bıraktıktan sonra vücutta oluşan bir takım değişiklikler nedeniyle vücut bu sefer durumu daha değişik bir biçimde de algılayabilmekte ve bazı durumlarda da hiç kortizon üretmemeye başlayabilmektedir. Her ne kadar kortizonun fazla olmasının sağlığa zararı varsa aynı şekilde kortizonun hiç olmaması da sağlık için tehlikeli bir durumdur. Bu sebepten ötürü mutlaka ama mutlaka kortizonun her koşulda kullanımı uzman doktorlar kontrolünde olmaktadır. Eğer durum önemsenmeyip vücut kortizonsuz bırakılırsa ölüme varabilecek ciddiyette sonuçların ortaya çıktığı görülmüştür.

Kortizon ürününün zararları nelerdir?

Kortizon içeriği uzun süreler boyunca yüksek dozlarda kullanıldığında; karın bölgesinde yağlanma, omuz bölgesinde yağlanma, metabolizmada hem tuz tutulduğu hem de su tutulduğu için tansiyon yükselmeleri ve ödemlerin oluşması, kas erimeleri ve kemik erimeleri gibi çok ciddi boyutlarda yan etkiler yaratabilmektedir.

Kortizon İğnesi

Advertisement

En yaygın olarak görülen kortizon zararı ise sırt bölgesinde ciddi yağ birikimleri ve yüz bölgesinde şişmelerin yaşanmasıdır. Bununla birlikte insülinin vücutta kan şekerini dengeleme durumunu da bozarak kan şekerinin yükselmesi gibi sonuçlar da doğurabilmektedir.

Kortizonun yan etkileri ne zaman geçer?

Her şeyden önce, vücutta bir çok sağlık problemi yaratan kortizon fazlalığını düzene koymak adına beslenme şeklinin tamamen bu duruma özgü olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Böylece mümkün oldukça tedbirli davranılarak yan etkilerden daha çabuk kurtulmak mümkün olmaktadır.

Tabi bir de bunun yanında kortizonun olumsuz etkilerinden bir an önce kurtulmak için uyulması gereken başlıca dört ana nokta vardır. Bu noktalar şu şekilde özetlenebilir;

Kalsiyum açısından zengin beslenilmeli : Kortizon tedavisi gören hastalarda az önce de bahsettiğimi gibi kemik hastalıkları ve kemik erimeleri çoğalmaktadır. Bu nedenle kortizon tedavisi gören hastaların tedavi süresince sürekli olarak kemik yoğunluğuna dair ölçüm yaptırmalı; düzenli olarak süt ve süt ürünleri, yeşil renkteki sebzeler, fındık, baklagiller ve balık gibi besin öğeleriyle beslenmelidirler.

Sodyum beslenme düzeninden çıkarılmalı : Kortizon içeriği, böbreklerde tuzun geri emilim olayını arttırarak tansiyonu yükselten bir içeriktir. Bu nedenle bu tedaviyi gören hastaların kesinlikle salata sosları, kabuklu deniz ürünleri, sakatatlar, mısır gevreği, yufka ve şarküteri ürünleri gibi ürünleri tüketmemeleri gerekmektedir.

Tuz tüketimi kontrol altına alınmalı : Tıpkı sodyumda olduğu gibi aynı nedenlerden ötürü vücutta tuzun geri emilimini arttıran kortizonun bu etkisinin önüne geçilmesinin adına hem yağlı yiyeceklerden, hem tatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, bunun yerine sebzelerle ve meyvelerle beslenilmelidir.

Advertisement

Sağlık Uyarı


Leave A Reply