Praise God Barebone Kimdir? İngiliz Vaizin Hayatı

0
Advertisement

Praise-God Barebone kimdir? İngiliz bir vaiz olan Praise-God Barebone hayatı ve dini, siyasi çalışmaları ve kariyer hakkında bilgiler.

Praise-God Barebone

Praise-God Barebone Kimdir?

Praise-God Barebone, (d. y. 1596 – ö. 1679, Londra), Cromwell yanlısı Barebones Parlamentosu’na adını veren İngiliz vaiz.

1634’e doğru zengin bir deri tüccarı olma yolunda hızla ilerleyen Barbon, Fleet Street’te “Kilit ve Anahtar” adı verilen evinde toplanan bir cemaatin papazı olarak dikkat çekmeye başladı. Bebek vaftizini savunduğu vaazları geniş bir dinleyici kitlesi topluyor ve kimi zaman karışıklıklara neden oluyordu. Bu sırada Uzun Parlamento’yu feshetmiş olan Oliver Cromvwell, Barbon’u İngiltere Kilisesi’ne karşı olan bağımsız kilise cemaatlerince atanan “dini bütünler” meclisinde Londra üyesi olarak yer almaya çağırdı. Barbon’a atfen alaycı bir biçimde “Barebones Parlamentosu” adı takılan bu Atanmış Parlamento (Nominated Parlia-ment; Temmuz-Aralık 1653) büyük ölçüde katı Püritenlerden oluşuyordu. Radikal yasal reformları desteklemekle birlikte, bu parlamentoda önemli bir rol oynamayan Barbon, daha çok 1650’lerde Londra Halk Meclisi’nde etkili oldu.

II. Charles’ın yeniden tahta geçmesine karşı olan Barbon, Şubat 1660’ta Parlamento’ya Stuartlarla her türlü uzlaşmayı reddeden bir dilekçe sundu. II. Charles’ın ahlak anlayışını yeren fıkraların yer aldığı Mar-chamont Needham’a ait broşürü elden ele dolaştırdı. Restorasyondan sonra (Mayıs 1660) yönetime açıkça karşı çıktı ve bu atılganlığı yüzünden 26 Kasım 1661’den 27 Temmuz 1662’ye değin Londra Kulesi’ne hapsedildi.

Hasımlarınca Brownist ve Anabaptist olarak nitelendirilen Barbon’un yazılarında, oldukça sert dinsel çekişmelerin sürdüğü bu dönemde pek görülmeyen bir hoşgörü havası vardır.

Advertisement

Leave A Reply