Bebekler Nasıl Öğrenir?

0
Advertisement

İlk doğduklarında hiçbir şey bilmeyen bebekler dünyayı nasıl öğrenirler? Bebeklerin öğrenme sürecinde yaşadıkları, geçtiği yollar.

Bebekler Nasıl Öğrenir?

Bebekler doğduklarında yalnızca birkaç tepki gösterirler. İlk zamanlar yalnızca ışığı seçebilen bebekler çok kısa bir süre içinde annelerini tanımaya başlarlar. Bebekler çok hızlı büyürler. Büyümeleri için bol anne sütü, uyku ve sevgi gerekir. Bu temel gereksinimi karşılanan bebekler yaşamlarının ilk yıllarında çok hızlı büyürler. Bebekler yalnızca büyüme konusunda hızlı değildir; aynı zamanda çok da hızlı öğrenirler. Öyle ki, bir çocuğun doğumdan başlayıp beş yaşına değin öğrendikleri, yaşamının geri kalan kısmında öğrendiklerinden daha fazla olabilir. Bilim adamları, beyindeki sinir hücrelerinin doğumdan önce oluştuğunu ve sonra bir daha üretilmediğini düşünüyorlar. Öğrenme, beyindeki sinir hücreleri arasında özel bağlantılar kurulmasıyla oluyor. Sinir hücreleri arasındaki bağlantılar arttıkça beynimiz daha ayrıntılı işlemler yapabiliyor.

yemek-yiyen-bebekBebekler, çevrelerini tanımak ve öğrenmek amacıyla çok güzel bir yöntemden yararlanırlar. Deneme-yanılma denilen bu yöntem bebekken her şeyi kolayca öğrenmemize yardım eder. Bebekler, çevrelerini tanıdıkça dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü anlarlar. Bu resimlerde bir bebeğin, çıngırağı sallamakla çıngırtı sesi arasındaki ilişkiyi nasıl öğrendiğini görüyorsunuz. Bebek, ilk önce çıngırağı rastlantıyla sallıyor. Birkaç kez çıngırağı rastlantıyla salladıktan sonra, sesin nasıl çıktığını öğreniyor.

Küçük bir çocukken düşünme gücümüz sınırlıdır. Olup bitenleri anlamamız zaman alır. Dört yaşındaki bir çocuk, bu iki bardaktaki su miktarının aynı olduğunu söyleyebilir. Bardakların birindeki su, onun gözü önünde daha dar ve uzun bir başka bardağa aktarıldığında, çocuk uzun bardaktaki suyun daha çok olduğunu söyler. Yedi yaşındaki bir çocuksa buna kanmaz.

Bebeklerin öğrenme sürecine ilişkin en etkileyici olay, konuşmayı öğrenmeleridir. Bir-iki yaş arasında birkaç sözcüğü söylemeye başlarlar ve basit cümleleri anlarlar. İki- beş yaş arasındaysa bir çocuk günde yaklaşık on sözcük öğrenir. Öç yıl içinde, bir çocuğun öğrendiği sözcük sayısı 15 000’e ulaşabilir.

Advertisement

Leave A Reply