Heinrich Böll Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Heinrich Böll’ün hayat hikayesi, çalışmaları, eserleri, edebiyata katkıları nelerdir? Heinrich Böll hakkında bilgi.

heinrich-boll-1

HEİNRİCH BÖLL (1917 – 1985)

Çağdaş Alman edebiyatının en önemli temsilcilerindendir. Öykü, roman ve denemeleriyle tanınmıştır.

Bir marangozun oğlu olan Heinrich Böll, liseyi bitirdikten sonra bir süre kitapçıda çalıştı. 1938’de üniversite öğrenimine başladıysa da 1939 yazında askere alındı. Çeşitli cephelerde savaştı, birkaç kez yaralandı. Bir süre cephe gerisinde görev yaptı. 1945’te Köln’e döndü. Savaştan sonra bir yandan Alman dili ve edebiyatı öğrenimini sürdürdü, bir yandan da çeşitli işlerde çalıştı. İlk öyküleri 1947’den sonra dergilerde yayımlanmaya başladı. Ölümüne kadar Köln ve çevresinde yaşadı. 1972’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

İkinci Dünya Savaşı’nın çeşitli cephelerinde savaşan ve birkaç kez yaralanan Heinrich Böll’ün bütün eserlerinde savaşın ve savaş sonrası acıların izlerine rastlanır. Böll, toplumun söz sahibi kesimlerinden gelmeyen yoksul, sıradan kişileri anlatmıştır. Ezilseler, acı çekseler bile insanlıklarını koruyanlarla, başarılı olmuş ama insanlıklarını yitirmiş kişiler arasındaki karşıtlığı sergilemiştir.

Heinrich Böll ilk dönem eserlerinde daha çok savaşı ve savaşın ardında bıraktığı yıkıntıları ele almıştır. Sonraki eserlerinde savaş teması, sadece kahramanların anıları biçiminde yer almıştır. Sanki hiç savaş olmamışcasına rahat ve konforlu bir hayat sürenleri ağır bir üslupla eleştirmiştir.

Advertisement

Başlıca eserleri

Trenin Tam Saatiydi, Ademoğlu Nerdeydin, Babasız Evler, İlk Yılların Ekmeği, Dokuz Buçukta Bilardo, Palyaço, Fotoğrafta Kadın Var, Cüce ile Bebek.


Leave A Reply