Malzeme Olarak Su ve Havanın Özellikleri, Örnekli Açıklamalar

0
Advertisement

Malzeme olarak su ve hava hakkında kısaca ve basit anlamda bilgiler vereceğiz. Su ve havanın dünyada en çok bulunan malzemeler olduğunu düşünürsek konumuz önemli.

Malzeme Olarak Su ve Havanın Özellikleri - Örnekli Açıklamalar

Kaynak: pixabay.com

Dünyamız farklı türden malzemelerden oluşuyor. Bunlar kayalar, taşlar, toprak, kum, demir, odun, su ve havadır. Kaba taslak bu şekilde isimlendirebiliriz. Daha detaya inersek belki de milyonlarca şeyi bu listeye eklememiz gerekebilir.

Günlük hayatımızda kullandığımız şeyler farklı türden malzemelerden oluşur. Tüm malzemeler katılar, sıvılar ve gazlar altında gruplandırılmıştır. Tüm malzemelerin belirli ortak özellikleri vardır. Malzemeler yer kaplar.

Kitaplarımızı belirli bir yerde ve okul çantamızı belirli bir yerde tuttuğumuzda, onların yer kapladığını gözlemledik. Zaten kitaplarımız ve okul çantamızla dolu olan alanda başka hiçbir şey tutamayız; yer açmak için bunları hareket ettirmemiz gerekiyor.

Malzeme Olarak Su ve Havanın Özellikleri - Örnekli Açıklamalar

Kaynak: pixabay.com

Örneğin:
  1. Garaja bir araba park edilmişse, garajda aynı yere başka bir arabayı park edemeyeceğimizi varsayalım çünkü katı nesneler yer kaplar.
  2. Bir bardağı ağzına kadar suyla doldurun. Bardağa daha fazla su döktüğümüzde ne olur? Elbette ki fazladan dökülen su dışarı akar. Bu basit örnekten, bir nehrin musonda neden sellere neden olduğunu anlayabiliriz. Çünkü nehirler su ile zaten doludur. Boş kısımları var ise de bununda bir sınırı vardır. Muson yağmurları sebebi ile çok fazla yağmur yağar ve bu sırasında, aynı nehre daha fazla su geldiğinde, çevredeki kara alanına taşar ve sular yer kapladığından sellere neden olur.
  3. Havasız bir balon alın, gevşek ve düz bir halde olduğunu göreceksiniz. İçine hava üfledikten sonra balonun içindeki boşluğu doldurduğunu veya doldurduğunu görürüz. O balonun içine daha fazla hava doldurursak, patlar. Balon patlar çünkü balonda daha fazla hava tutacak yer kalmaz. Hava gazı yer kaplar.

Bir kabı suyla doldurun. Boş bir bardağı ters çevirin. Dümdüz suya bastırın. Su, içinde hava olduğu için tambura giremez. Bardağı hafifçe eğin, ardından bardaktan hava kabarcıklarının geldiğini görürüz. Şimdi, su bardağa girer.

Bu malzemelerin her birinde (malzemeler, su ve hava) hangi ortak özelliği buluyoruz? Her türlü malzemenin yer kapladığını görüyoruz.

Advertisement
Malzeme Olarak Su ve Havanın Özellikleri - Örnekli Açıklamalar

Kaynak: pixabay.com

NOT : Bu sayfadaki bilgiler ilköğretim sınıfı öğrencileri içindir. Bu yönden değerlendirmenizi ve kullanmanızı rica ederiz.


Leave A Reply