La Mer (Claude Debussy) Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Claude Debussy tarafından bestelenen La Mer (Deniz) özellikleri nelerdir? İlk ne zaman ve nerede yorumlanmıştır? La Mer hakkında bilgi.

LA MER «DENİZ» (Üç senfonik taslak)

İlk yorumu: 1905 Paris.
Bestecisi:Claude Debussy
Debussy’nin denize karşı nasıl büyük sevgi taşıdığı mektuplarında sık sık belirir. Denizci olamayışından her zaman yakınmış, denizi, denize giren insanlardan bile kıskanmış, nota kâğıtlarına bakmaktan yorulan gözlerini denizi seyrederek dinlendirmiş, onun her durumda âşığı kalmış, her zaman özlemiştir. «Deniz» işte bu olağanüstü bağlılığın verimidir. Kendisinin üç «taslak» diye nitelendirdiği eser tam tersine büyük bir dikkatle plânlanmış, özenilerek gerçekleştirilmiştir. Bestecinin ses dünyası «biçim»e bağlılıktan uzak bir çabayı, «izlenimci» resimde olduğu gibi tüllerle örtülü kişisel izlenimleri yansıtır. Yapıtın programlı müzikle ilintisi yoktur, aslında resim değil, bir tür hayallerdir sunulan.

«Deniz»in bölüm başlıklarına şu adları vermiştir besteci: «Mer belle aux İles Sanguinaires-Sanguinare adalarında sakin deniz», «Jeux de vagues – Dalgaların oyunu», «Le vent fait danser la mer – Rüzgâr denizi dans ettiriyor». Bu adlardan birincisi daha sonra «De l’aube a midi sur la mer – Şafaktan öğleye dek denizde», üçüncüsü «Dialogue du vent et de la mer – Rüzgârla denizin diyaloğu» olarak değiştirilmiştir. İşin garibi Debussy, Korsika’daki Sanguinaire adalarını hiçbir zaman görmemiştir. «Deniz» ilk yorumunda bazı eleştiriler almış, besteci Edouard Lalo’nun oğlu tenkitçi Pierre Lalo bu konudaki yazısında şu yargıya varmıştır: «Denizi ne gördüm, ne duydum, ne de hissettim.»


Leave A Reply