Manon Lescaut Operası Konusu Karakterleri Özeti, Giacomo Puccini

0
Advertisement

Manon Lescaut Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Manon Lescaut Operasının konusu, özeti, karakterleri, hakkında bilgi.

MANON LESCAUT

Dört perdelik operadır.

Metin: Giacomo Puccini (Leoncavallo, Oliva, Praga, İllica, Giacosa ve Ricordi’nin yardımlarıyla)
Besteci: Giacomo Puccini
İlk oynanış: 1893 Torino.
Türkiye’deki ilk oynanış: 1961 Ankara.

Başlıca kişileri:

Edmondo (Tenor), Chevalier de Grieux (Tenor), Çavuş Lescaut (Bariton), Geronte de Ravoir (Bas), Manon Lescaut (Soprano), Hancı (Bariton).

Konunun geçtiği çağ ve yer: 18. yüzyılda Fransa’da Amiens, Paris, Le Havre, New Orleans.

Advertisement

Konusu:

Amines’e gelen yolcu arabasından güzel bir kız olan Manon Lescaut, büyük kardeşi çavuş Lescaut ve yaşlı zengin Geronte de Ravoir inerler. Genç Chevalier de Grieux yolcuları görmüş, kızı ilk görüşte sevmiştir. Beri yanda Geronte da kızla evlenmeyi düşünmüş, çıkarcı bir adam olan kardeşine açarak onayını almıştır. Fakat iki sevgili ondan daha çabuk davranarak Chevalier’nin arkadaşı Edmondo’nun yardımıyla Paris yolunu tutarlar. Mutlu günler çabuk sona ermiş, yoksulluktan bıkan Manon, Geronte’a kaçmıştır. Parlak, gösterişli bir yaşamı vardır. Sevgilisinden ayrılmaya dayanamayan Chevalier bir gün ona gelir, iki genç tekrar kaçacaklardır. Bu sırada Geronte görünmüş, polisi haberlemiştir.

Eve dolan polisler Manon’u arayınca Geronte’un verdiği mücevherleri bulurlar ve Chevalier’nin feryatları arasında tutuklarlar. Cezalıları Amerika’ya götürecek gemi Havre limanından kalkmak üzereyken Chevalier de onlara katılır, Manon’la yeni bir yaşam kuracaklardır. Oysa iki sevgili New Orleans’da, çöl benzeri bir bölgede işsiz, aç susuz kalmışlardır. Chevalier yardım aramaya koşar, Manon kendisini terk edilmiş sanarak, ölümü özler. Delikanlı dönmüş, yardım bulamamıştır. Manon yavaş yavaş hareketsiz kalır, ölmüştür. Chevalier hıçkırıklarla kızın cesedin üzerine yığılır.

Bestecinin bu ilk belli başlı operasının konusu Abbe Prevost’nun «Manon Lescaut» adlı romanından alınmış, metin üzerinde bazı yazar ve ozanların yaptığı uzun çalışma ve düzeltmeler sonucu bestelenmiştir. Puccini, aynı konunun daha önce bazı besteciler tarafından ele alınmış olmasından çekinmemiş, eserin kadın kahramanı Manon’a duyduğu hayranlık metnin tatlı, lirik ve zarif melodilerle işlenmesine yetmiştir.

Tanınmış bölümler:

«Tra, voi belle» (Chevalier), «İn quelle trine morbide» (Manon), «Guardate, pazzo son» (Chevalier), «Sola, perduta, abandonata» (Manon).


Leave A Reply