Samur Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Beslenme Üreme Yaşam Alanları

0
Advertisement

Samur nasıl bir hayvandır? Samur hayvanı nerede yaşar, nasıl beslenir, özellikleri nelerdir? Samur hayvanı hakkında genel bilgi.

samur

Kaynak: commons.wikimedia.org

Samur Hayvanı

Kuzey Moğol dağlarının bazı kısımları boyunca Çin ve Sibirya’da, samur adında küçük, çakal benzeri bir yaratık yaşar. Samur 33 ila 50 cm uzunluğa ulaşır ve yetişkinler 1 ila 2,5 kilo ağırlığındadır. Mustelid ailesine ait, su samuru, porsuk, gelincik, sansar, yaban gelinciği, vizon ve volverinlerin yanı sıra etçil hayvandır. Samurlar, açık turuncu-kahverengi ila neredeyse siyah renkli olan ince, yumuşak kürkleriyle ünlüdür. Bazı samurların boğazlarında da somon renginde yamalar vardır. Bu hayvanlar pahalı kürkleri için avlanmışlardır.

Beslenmeleri

Samurlar, avlarını bulabilmek için güçlü koku alma ve duyma duyularını kullanırlar. Bu av hayvanları genellikle yerdeki sese ve titreşimlere karşı çok hassastır. Samurlar küçük memelileri ve kuşları avlama eğilimindedir ve zaman zaman balık tutarlar. Yüksek proteinli diyetleriyle birlikte samurlar, az miktarda çeşitli meyveler ve bitkileri de tüketirler. Yumurta gibi protein açısından zengin diğer yiyecekleri de yerler. Yiyeceklerini, yiyeceğin bol olmadığı durumlarda daha sonraki aylar için saklamaları da yaygındır.

samur

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yaşam Alanları

Rus samurlar, Sırbistan’ın her yerinde bulunabilir olsa da, samurlar Kuzey Asya’nın bazı bölgelerinde bulunur. Moğolistan, Çin, Japonya ve Rusya, çoğu ormanları, düzlükleri ve dağlarında yaşayan samurların çoğunluğuna ev sahipliği yapıyor. Onlar ılıman ormanlarda yaşamayı severler, sığınaklarını oradaki ormanlarda yaparlar.

Davranışları

Samurlar “hareketli” yaratıklar olarak sınıflandırılır, yani bir yerden başka bir yere taşınabilecek kapasitededirler. Avlarını takip etmek için kokularını ve duyularını kullanırlar ve daha az bol olduğu günlerde yiyeceklerini saklama eğilimindedirler. Bunun nedeni yaşadıkları iklimlerdeki hava şartlarının zor hale gelebilmesidir, özellikle kış aylarında samurların havanın ısınmasına ve sıcaklıkların geri dönmesine kadar sığınmak zorunda kaldığı durumlar oluşur. Herhangi bir vahşi hayvan gibi samurlar, insanlara karşı saldırgan olabilir. Yine de evcilleştirildiklerinde, genellikle eğlenceli ve meraklı evcil hayvanlar olarak tanımlanırlar.

samur

Kaynak: commons.wikimedia.org

Üremeleri

Haziran-Ağustos ayları, yaz aylarında samurların çiftleşme mevsimidir. Erkek samur, dişi samurlara yerini bildirmek için etrafa idrarını bırakır. Dişi samur, yaklaşık sekiz aylık hamilelikten sonra, 1-7 arasında değişen yavru doğurur. Yavruların annelerinden sütten kesmeyi bitirmeleri ve katı yiyecekler yemeye başlaması yedi hafta sürer. Bu süreden sonra yavrular hızla olgunlaşır. Vahşi doğada samurlar için ortalama ömür sadece 8 yıldır. Ancak, evcilleştirildiğinde ve esaret altında büyüdüğünde 18 yaşına kadar ulaşabilirler.

Advertisement

Leave A Reply