Beyaz Benek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Balıklarda beyaz benek hastalığı nasıl olur? Beyaz benek hastalığı belirtileri, önlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi.

BEYAZ BENEK HASTALIĞI

Belirtisi: Balığın yüzgeçleri ve derisi üstünde beyazımsı lekeler oluşur. Hemen hemen toplu iğne başı büyüklüğünde olan her lekenin içinde, bir parazit yuvalanmıştır. Bu parazit, balığın epiderm tabakasının altında onun kanıyla beslenerek yaşar. Belirli bir gelişimin sonunda parazit, üreme amacıyla balıktan ayrılarak akvaryumun dibine çöker. Yirmi dört saat gibi kısa bir süre içerisinde 200 – 300 parça olur. Bu korkunç çoğalmadan sonra tekrar balıklara hücum eder. Bu süratli gelişme sonucu derhal tedaviye başlanmadığı taktirde hastalık bütün balıklarınızı kırıp geçirecektir.

Önlenmesi : Parazitin, balığın üstünde olduğu devrede yok edilmesi şimdilik imkânsızdır. Bu sebeple tedavi için iktioftiryus’un balığı terk edip, üreme amacıyla dibe çökmesini beklemek gereklidir. Tedavide, kinin en etkili ilâçtır. Ancak Methylen mavisi ile de tedavi mümkündür. On litre suya, 125 mg. hesabıyla hazırlanan kininli solüsyon parazitin dibe çöktüğü devrede akvaryumun suyuna karıştırılır. Kinin, balığın sırtında olan paraziti hiç bir şekilde etkileyemez ama, dibe çökenleri öldürerek, onbeş – yirmi gün içerisinde akvaryumu bütün parazitlerden arındırır. Bununla birlikte tedaviyi sona erdirmeden parazitlerin tamamen yok olup olmadıklarını incelemek yerinde olacaktır.

Daha iyisi balığın parazitlerden tamamen temizlendiğine inan getirilirse litreye bir damla hesabıyla mercurochrom akvaryuma katılır, bu akvaryumun içinde kalabilmiş olan parazitleri de yok edecektir. Üç gün sonra akvaryum suyunun yarısını değiştirip filtre vasıtasıyla suyu iyice arıtınız.

Advertisement

Leave A Reply