Jacques Martin Hotteterre Kimdir?

0
Advertisement

Jacques-Martin Hotteterre kimdir? Jacques-Martin Hotteterre hayatı, biyografisi, müzik kariyeri ve eserleri hakkında bilgi.

Jacques-Martin Hotteterre

Jacques-Martin Hotteterre, lakabı Romali (Fransızca le romain) (d. 29 Eylül 1674, Paris – ö. 16 Temmuz 1763, Paris, Fransa), Fransız müzikçi, öğretmen ve çalgı yapımcısıdır. Yaptığı çeşitli tahta nefesli çalgılarla ve bunlarla verdiği konserlerle tanınmıştır.

Ailesinden pek çok ünlü tahta nefesli çalgı yapımcısı ve yorumcusu yetişmiştir. Takma adının Roma’ya yaptığı bir geziden kaldığı sanılmaktadır. 1708’de, tanınmış bir topluluk olan Grande Ecurie’de bas obua çalıyordu. İlk flüt parçaları kitabının (1708) başlık sayfasındaki yazıya göre de “kralın oda müziği topluluğunun flütçüsü”ydü, ama bu göreve resmen 1717’de atandı. Müzet de içlerinde olmak üzere çeşitli çalgılar çaldığı gibi, müzetler ve flütler yapardı. Günümüze değin ulaşmış ve üstünde yalnızca Hotteterre adı ile bir çapa simgesi bulunan üç yan flütün onun atölyesinde yapılmış olduğu sanılır.

Hotteterre’in yayımlanan ilk yapıtı Principes de la flüte traverslere (1707; Yan Flütün ilkeleri) flüt çalma üzerine yapılmış, bilinen ilk incelemedir. Kitapta flütten başka düz flüt ve obua çalma konusunda da bilgiler vardır. Hotteterre daha sonra tahta nefesli çalgı prelüdleri için bir elkitabı, ayrıca ikili süitler, üçlü sonatlar gibi çeşitli bestelerine yer verdiği kitaplar yayımlamıştır. 1719’da yayımlanan ikinci incelemesinde de yan flütte gerçekleştirilebilecek ölçü değiştirmelerini ve ritim kullanımlarını ele almıştır. Hotteterre’in yan flüt ve bas için süitler içeren ilk kitabı, Fransa’da basılan bu tür derlemelerin ikincisidir.

Advertisement

Leave A Reply