İndigo Nedir? İndigo Boya Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İndigo nedir? İndigo nasıl bir bitkidir, indigo boyanın özellikleri, kimyasal yapısı ve kullanım alanları hakkında bilgi.

İndigo

İndigo; Çivit olarak da bilinir. 1900’lere değin yalnızca çivitağacı (Indigofera) ve çivitotu (Isatis tinctoria) bitkilerinden çıkarılan, daha sonraları bireşimsel olarak hazırlanmaya başlayan değerli bir boyarmaddedir. Çok eskiden beri Asya, Mısır, Yunanistan, Roma, İngiltere ve Peru’da kullanılan bu boyarmadde, bitkide bulunan indikan glikozitinin hidrolizi sonucu açığa çıkan ürünün (indoksil) yükseltgenmesiyle elde edilir.

İndigonun kimyasal yapısını ilk kez 1883’te Adolf von Baeyer açıklamıştır. 1890’ların sonuna doğru bireşimsel olarak üretilmeye başlanan bu bileşik günümüzde de benzer yöntemle hazırlanmaktadır; bu yöntemin esası sud kostik ve sodyum amit karışımında sodyum fenilglisinat eritilerek indoksil bireşimlenmesine dayanır.

Çeşitli kimyasal tepkimelerle başka benzer bileşiklere çevrilebilen indigonun sanayideki uygulamalar açısından en önemli tepkimesi löykoindigoya indirgenmesidir; suda çözünebilen bu sarı renkli bileşik dokumaya uygulandıktan sonra yükseltgenerek indigoya döner ve dokumayı maviye boyar.

Advertisement

Leave A Reply