Kudüs Kralı II. Amalrik

0
Advertisement

II. Amalrik kimdir ve ne yapmıştır? Kudüs kralı II. Amalrik hayatı, biyografisi, krallık dönemi hakkında bilgi.

II. Amalrik

II. Amalrik; Amauri olarak yazılır, lakabı lusignan’lı amaury, Fransızca amaury de lusignan (d. y. 1155 – ö. 1 Nisan 1205), Kıbrıs (1194-1205) ve Kudüs (1198-1205) kralıdır.

Amaury, ağabeyi Gui de Lusignan’ın ölümü üzerine Franklar tarafından Kıbrıs kralı yapılmadan önce Filistin vahşiydi. Tahta çıktıktan sonra, Filistin’in taç giymemiş hükümdarı Henri de Champagne ile ittifak kurmak amacıyla üç oğlunu Henri’ nin kızlarıyla nişanladı. Aynı zamanda, Kutsal Roma imparatoru VI. Heinrich’in de vasalı oldu. Karısını yitirmiş olan Amaury, Henri de Champagne’nın 1197’de bir kaza sonucu ölmesinden sonra onun dul eşi Kraliçe I. Isabelle ile evlenmeyi kabul etti. İmparatorun Alman danışmanları bu yolla o zaman Filistin kıyısında ince bir şerit oluşturan Kudüs Latin Krallığı’nı tıpkı Kıbrıs gibi kendilerine bağlı bir fief haline getirmeyi umuyorlardı. Ama Amaury, 1198’de taç giymesine karşın, kendisini yalnızca kral naibi sayarak Kudüs’ü ayrı yönetmeye karar verdi.

Amaury Selahaddin Eyyubi’nin 1193’te ölümünden sonra Müslüman komşuları arasında başlayan çekişmeden yararlanarak onlarla barış antlaşması imzalamayı başardı. Her iki tarafın da zaman zaman bozduğu antlaşma Eylül 1204’te altı yıl için yenilendi. Amaury’nin ölümünden sonra Kıbrıs’ın yönetimi altı yaşındaki oğlu Hugues’e geçti. Kudüs Krallığı ise Isabelle’in elinde kaldı.


Leave A Reply