Alexander Archipenko Kimdir?

0
Advertisement

Alexander Archipenko kimdir ve ne yapmıştır? Alexander Archipenko hayatı, biyografisi, eserleri ve heykelleri hakkında bilgi.

Alexander Archipenko

Alexander Archipenko; (d. 30 Mayıs 1887, Kiev – ö. 25 Şubat 1964, New York City), Rus asıllı ABD’li ressam ve heykelcidir. Boşluk ve dolulukların biçimsel düzenlenişlerini ön planda tutarak kendine özgü yeni bir figüratif üslup geliştirmiştir.

1902-05 arasında Kiev Sanat Akademisi’nde okudu. 1908’de Paris’e giderek Güzel Sanatlar Yüksekokulu’na girdi. Burada kübist çevrelerle ilişki kurdu ve kübizm akımı içinde etkin rol oynadı. 1921’de Berlin’de kendi sanat okulunu açtı. 1923’te ABD’ye yerleşti. 1935-36’da Washington Üniversitesi’nde, 1937-38’de Chicago’daki Yeni Bauhaus’da, 1939’dan ölümüne değin de New York’taki kendi heykel okulunda dersler verdi.

Archipenko’nun soyut biçimlerinde ilkel bir canlılık ve ritmik bir hareket vardır. “Yürüyen Kadınlar”da (1912) yüzlerde, gövdelerde açtığı deliklerle ve bacakların içbükey bölümlerini dışbükeyleştirerek heykel alanında yeni bir biçim anlayışı yaratmıştır. “Boks Maçı” (1913) adlı yapıtında ise bu sporun vahşi enerjisini, makine parçasına benzeyen kübik ve yumurtamsı biçimlerle soyut bir biçimde yansıtmıştır. 1912’de heykelde ilk kolaj denemelerini gerçekleştirmiş, ünlü “Medranolar” dizisinde renkli cam, tahta ve metalden yaptığı figürlerle geleneksel malzeme kullanımına karşı çıkmıştır. Bu yapıtları ile heykelde çokrenkliliğin öncüsü olan Archipenko’nun geç dönem yapıtları gerek biçim açısından, gerek kavramsal olarak daha önceki yapıtları kadar devrimci değildir.

Advertisement

Leave A Reply