Bitkilerin Canlılar İçin ve Ekonomik Önemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Bitkilerin canlılar, insan hayatı için ve ekonomik önemi ve değeri nedir? Ekonomik öneme sahip bitkiler nelerdir? Bitkilerin faydaları.

tarla

Kaynak: pixabay.com

Bitkilerin Önemi

Bitkilerin insanlar ve dünyadaki diğer tüm yaşamlar için önemi şaşırtıcıdır. Bitkiler olmadan bildiğimiz hayat mümkün olmazdı. Bitkiler neden bu kadar önemlidir?

  • Bitkiler, insanlar dahil neredeyse tüm karasal organizmalara besin sağlar. Ya bitkileri ya da bitkileri yiyen diğer organizmaları yeriz.
  • Bitkiler atmosferi korur. Fotosentez sırasında oksijen üretirler ve karbondioksiti emerler. Oksijen, tüm aerobik organizmalar için hücresel solunum için gereklidir. Ayrıca, Dünya’nın yaşamını UV radyasyonuna zarar vermekten korumaya yardımcı olan ozon tabakasını da korur. Karbondioksitin atmosferden uzaklaştırılması, sera etkisini ve küresel ısınmayı azaltır.
  • Bitkiler biyojeokimyasal döngülerde maddeyi geri dönüştürür. Örneğin, terleme yoluyla bitkiler muazzam miktarda suyu topraktan atmosfere taşır. Bezelye gibi bitkiler, nitrojeni sabitleyen bakterilere ev sahipliği yapar. Bu, nitrojeni tüketicilere aktaran tüm bitkiler için kullanılabilir hale getirir.
  • Bitkiler, yakacak odun, kereste, lifler, ilaçlar, boyalar, böcek ilaçları, yağlar ve kauçuk gibi insan kullanımı için birçok ürün sağlar.
  • Bitkiler birçok organizma için habitat oluşturur. Tek bir ağaç, birçok böcek, solucan, küçük memeli, kuş ve sürüngen türüne yiyecek ve barınak sağlayabilir.

Bitkilerin Ekonomik Önemi

Bitkiler birçok alanda ekonomik olarak değerlendirilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıda çeşitli başlıklar halinde verilmiştir.

Selüloz ve kağıt

Bilindiği gibi en önemli selüloz kaynağı olan bitkiler, odunu yumuşak olan iğne yapraklılardır. Ancak; ayçiçeği, pirinç, arpa, tütün, pamuk gibi bitkiler çok iyi bir selüloz kaynağı olmalarına rağmen bu sektörde değerlendirilememektedir.

Yağ

Beslenmede ve bazı sanayii kollarında kullanılan yağların birçok kaynağı vardır. Bunlar; zeytin, ayçiçeği, pamuk, susam, soya fasulyesi, yer fıstığı, çam fıstığı, fındık, keten ve hint yağı tohumlarından oluşmaktadır.

Eterik yağlar

Parfümeri, kozmetik, sabun ve ilaç sanayiinde kullanılır. Bu yağlar, uçucu ve kokuludur. Esans adı da verilen bu yağlar; gül yağı, kekik yağı, lavanta, yasemin, çam, leylak, menekşe, limon çiçeği gibi bitkilerden elde edilmektedir.

Advertisement

Boya

Yapay boyaların daha ucuza mal olması nedeniyle önemi azalan bitki boyaları, birçok bitkiden elde edilebilmektedir.

Bunlar arasında; bodur mürver (mavi), küçük muhabbet çiçeği (sarı), boyacı kökü (kırmızı), yabani çivi otu (lacivert-koyu yeşil) gibi bitkiler bulunmaktadır.

Tıbbi ham maddeler

Birçok bitki ilaç sanayiisinde veya doğal ilaçlar şeklinde kullanılır. Bunlardan; ada çayı, ıhlamur, nane, kekik ve hatmi gibi bitkiler insanlar tarafından doğal olarak kullanılırken, eğrelti otu, yüksük otu ve güzel avrat otu gibi bitkiler ham madde olarak değerlendirilir.

Örneğin;

Lif bitkileri olarak pamuk, keten ve kendir; reçine ve balsam eldesinde kızıl çam, sakız ve sığla ağacı; tanenli bitkilerden meşe; zamk yapımında geven gibi bitkilerin ekonomik değeri yüksektir.

Advertisement


Leave A Reply