Arsiyan Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Arsiyan Yaylası nerededir? Artvin Şavşat Arsiyan Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

ARSİYAN YAYLASI

Doğu Karadeniz insanının yıllardır rüyasını süsleyen değişmeyen bir döngü yaylacılık. Dorukları karla kaplı dağlar, bozulmamış doğal yaşlı ormanlar, buzul gölleri, vadiler, tarihi eserler, ilgi çekici ahşap yapılarla bezenmiş bir coğrafyada yer alan yaylalarına kavuşmak özlemiyle yanar tutuşur bölge insanı. Uzun kış gecelerinde yükseklerdeki yaylalarda bulunan evlerini özleyen Karadenizliler karların eridiği, çayırların yeşillendiği bahar aylarının sonunda yaylalara çıkar.

Türkiye’nin en doğusundaki yaylalardan biri olan Arsiyan, Türkiye-Gürcistan sınırında yer alır. Yalnızçam Dağları silsilesinin kuzeydoğu ucunda yer alan Arsiyan Yaylası, Şavşat’ın Çavdarlı köylüleri tarafından kullanılıyor. Kuzeyinde ve batısında Gürcistan, güneyinde Ilıca Köyü, güneydoğusunda Pınarlı Köyü ve Cin Dağı ile doğusunda Ardahan’ın Posof ilçesi bulunuyor. Otuyla, suyuyla ve balığı ile ünlü Arsiyan, otantik dokusunu hâlâ koruyan ender yaylalardan biridir.

Çevresinde pek çok buzul gölü bulunan yayla, yürüyüş ve dağ tırmanışları için uygun bir ortama konuşlanıyor. Bunlar arasında en önemlilerini Kız Gölü, Boğa Gölü, Tavar Gölü, Sedava Gölü, Posta Gölü, Deve Gölü, Muğoul Gölü olarak sayabiliriz. Boğa ve Kız gölleri, yörede efsanelerle anılıyor. Posta Gölü, adını cumhuriyet döneminde bölgeye kurulan ve hâlâ faaliyet gösteren karakoldan alıyor. Tabanı çamurlu ve ortasında çimen kaplı bir ada bulunan Muğoul Gölü, cesaretlerini kanıtlamak isteyen genç delikanlıların yüzme sınavı verdiği yerdir. Sedava Gölünün özelliği ise üzerinde küçük yüzen adacıkların bulunmasıdır.

Bölgedeki en güzel yürüyüş rotaları birçok gölden geçen, vadilerden yükselen sis ve zirveleri örten bulutlar nedeniyle zorluklar içeren Arsiyan – Göller Kaleönü (Posof), Arsiyan Dağı zirve tırmanışı ve Pınarlı Köyü yakınlarında Kışlalar – Balık Gölü – Büyük Şırata Gölü – Küçük Şırata Gölü -Kışlalar parkurları.

Advertisement

Leave A Reply