Gustav Noske Kimdir?

0
Advertisement

Gustav Noske kimdir? Alman siyaset adamı olan Gustav Noske hayatı ve siyasi çalışmaları ve görevleri ile ilgili bilgiler.

Gustav Noske (d. 9 Temmuz 1868, Brandenburg, Prusya – ö. 30 Kasım 1946, Hannover, Batı Almanya), Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin sağ kanadında yer alan Alman siyaset adamı. 1919-20 yıllarında Weimar Cumhuriyeti’nin savunma bakanlığı görevinde bulunmuştur.
Gustav Noske
Reichstag (Parlamento) üyesiyken, imparatorluk yönetiminin askeri alanda ve sömürgeler konusunda izlediği politikaları destekleyerek kendi partisiyle çatışmaya düştü. 1914’ten sonra öteki sağ kanat sosyal demokratlarla birlikte Almanya’nın I. Dünya Savaşı’na girmesini destekledi. Partisinin askeri konulardaki uzmanı kabul edilen Noske, Ekim 1918’de denizcilerin başlattıklan ayaklanmanın ardından imparatorluk hükümeti tarafından Kiel’de düzeni yeniden sağlamakla görevlendirildi. Aralık 1918’de ise Weimar’da yeni Ulusal Meclis’in toplanmasına (Şubat 1919) değin geçici cumhuriyet hükümeti olarak görev yapan altı üyeli konseye seçildi. Ocak 1919’da komünistlerin Berlin’de başlattıkları ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilen Gustav Noske bu görevi acımasızca ve büyük bir hızla yerine getirdi.

Weimar Cumhuriyeti’nin ilanının hemen ardından ilk cumhuriyet hükümetinin savunma bakanlığına getirildi. Cumhuriyeti yıkarak sağcı bir diktatörlük kurmak amacıyla düzenlenen Kapp Darbesi’nin (1920) hemen öncesinde, sosyal demokratlardan gelen baskılar karşısında bakanlıktan istifa etti (Mart 1920). Daha sonra Hannover valisi olarak görev yaptı (1920-33). Adolf Hitler‘e karşı düzenlenen Temmuz 1944’teki başarısız darbe girişimine katıldı.


Leave A Reply