Kaynaşlı Yaylaları Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kaynaşlı Yaylaları nerededir? Düzce Kaynaşlı Yaylalarına nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

KAYNAŞLI YAYLALARI

Gelin şimdi birlikte doğudan batıya doğru Kaynaşlı yaylalarında keyifli bir yolculuğa çıkalım. Macera dolu bu keşif yolculuğu için 4×4 bir pikap veya altı yüksek bir araç seçmeniz gerektiğini hatırlatalım. Düzce – Bolu arasındaki E-5 yolunu takip ederek sağa dönün. Birazdan Çamlıpınar (Dipsiz) Gölü ayrımını geçerek Topuk Yaylasına ulaşacaksınız. Kaynaşlı ilçesinin en gözde yaylası Topuk, aynı isimli göletin varlığından dolayı farklı bir görüntü sergiliyor. 1300 metre rakımdaki yaylayı Bıçkıyanı ve Hacıazizler köylüleri kullanıyor. Yayla evlerinin bulunmadığı alanda her yıl 26 haziran tarihinde şenlikler düzenleniyor. İlçe merkezine 19 kilometre uzaklıktaki yaylada Topuk Yaylası Resort Oteli ile büyük bir spor kompleksi yer alıyor. Tesislerin yüksek irtifada olmasının avantajlarından yararlanan farklı branşlardaki birçok spor kulübü, kamp yapmak için Topuk Yaylasını tercih etmekteler. Yaylayı ziyaret edenler, yöresel yiyeceklerin ve yerel eşyaların satıldığı dükkânlardan ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ayrıca yaylada mesire ve kamp alanı bölgelerinin bulunduğunu hatırlatalım.

Topuk Yaylasından yedi kilometre sonra Altunköy ile Oflu Mahallesinin kullandığı İkizler (Oflu) Yaylası’na erişiyoruz. 1354 metre yüksekliğindeki İkiztepe sırtlarında çevreye hâkim bir noktaya kurulan yayladan, Abant Dağlarını içeren muhteşem bir manzara seyredebilirsiniz. Bir sonraki durağımız beş kilometre ilerideki Eğreltilik Yaylası. 1407 metre yüksekliğindeki Çilek Tepesi eteklerindeki Eğrelitlik, Kaynaşlı merkezine 29 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Eski evleriyle geleneksel yayla kimliğini yansıtan yerleşim, Altunköy sakinlerinin mekânı. Su kaynaklarının bol olduğu Eğreltilik’ten doğan Hamamtaş Deresi, Bolu sınırlarına doğru akıyor. Batıya devam eden yolculuk üç kilometre sonra, tamamen ormanlarla çevrili 1400 metre rakımdaki bir alana kurulan Kütüklü Yaylasına ulaştırıyor konuklarını. İlçe merkezine 31 kilometre mesafede yer alan yaylayı, Yeniyurt Köyü kullanıyor. Yakınlarındaki Çillidüz mevkisi, doğaseverler tarafından kamp alanı olarak tercih ediliyor.

Buradan, önce Kaynaşlı ilçesine 33 kilometre uzaklıktaki Sakarca Yaylasına uğruyoruz. Bolu – Düzce sınırında yer alan yayla, Tavak ve Çatalçam köylerinin kullanımında. Ardından Çakırsayvan köylülerinin yüzyıllardır mesken tuttuğu Sinekli Yaylası’ndayız. Bolu ili Mudurnu ilçesinden eskiden iğde ve uhud (buğday ve sudan yapılan bir çeşit tatlı) getirilen göç yolu üzerindeki yayladan Abant Gö-lü’ne beş kilometrelik yolla ulaşmak mümkün.

Advertisement

Leave A Reply