E İmza İle Adres Değişikliği

0
Advertisement

E-imza ile online adres değişikliği nasıl yapılır? E-Devlet sistemi üzerinden online adres değişikliği ve adres beyanı ile ilgili bilgiler.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan yeni uygulama ile artık ev taşıma ve adres değişikliği işlerine büyük bir kolaylık getirildi. Bu şekilde insanların adres değişikliği internetten yapılabilir mi sorusu cevabını bulmuş oldu. Artık e-devlet kapısı üzerinden adres değişikliklerini bildirmek kısa sürede yapılabiliyor.

Online Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Önce E-Devlet sitesi üzerinden e-devlet girişi yapılması gerekiyor. Burada online adres değişikliği bildirimi, Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde yapılmaktadır. E-devlet girişi girişi yapıldıktan sonra, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü menüsünde yer alan Adres Değişikliği Bildirimi seçilerek adres değişikliği işlemleri yapılmaktadır. Ancak online olarak yapılacak işlemlerin yapılabilmesi için elektronik imza sahibi olmak gerekiyor. E-Devlet şifrenizle değiştirmeniz mümkün değil maalesef.

Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre kişilerin yerleşim yeri bilgilerini yani ikamet adreslerini yazılı olarak Nüfus Müdürlükleri’ne bildirmeleri gerekiyor. Bunun için Nüfus Müdürlükleri’ne şahsen gitmek gerekiyordu. Ancak yeni e-devlet üzerinden ikametgah değiştirme uygulaması ile bu zorunluluk kalmıştır. Artık mobil imza sahibi olan herkes ikametgah değişikliklerini haftanın her günü ve günün her saati internet üzerinden yapabilmektedir.

Adres Değişikliği Beyanı Nereye Yapılır?

Yukarıda da değinildiği gibi adres değişikliği beyanı internette e-devlet kapısından kolayca yapılabilmektedir. Önemli olan belirli adımları doğru olarak takip etmektir. Eğer belirlenen şekilde adres değişikliği beyanı yapılmazsa, ceza alma riski bulunuyor. Adres değişikliği yapmamanın veya gerçeğe aykırı adres değişikliği yapanlara para cezası uygulanıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan Adres Kayıt Sistemi (AKS) üzerinden de adres değişikliği beyanı vermek mümkündür.

Advertisement

Burada önemli bir nokta var. Yeni ikametgah adresi olarak gösterilen binanın boş olması gerekmektedir. Bu durumda herhangi bir belge gerekmeden online olarak işlem yapılabilmektedir. Daha önce ikamet edilen bir binada oturulacaksa, bu durumda kişilerin belge olarak kira kontratı ve adres teyidi için bir fatura ile birlikte şahsen başvuru yapması gerekmektedir.


Leave A Reply