İskaroz Balığı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İskaroz balığı nasıl bir balıktır? İskaroz balığının özellikleri, yaşam alanları, yapısı, türleri, ekonomik önemi hakkında bilgi.

İskaroz Balığı

İskaroz balığı, Perciformes takımının Scaridae familyasını oluşturan 80 kadar balık türünün ortak adıdır. Genellikle çok parlak renkli olan bu iri pullu balıkların gövdesi uzun ve yanlardan basık, başı küttür. Çenelerindeki dişler kaynaşarak gagaya benzer bir görünüm kazandığından iskaroza bazı yerlerde papağanbalığı da denir. Mercan resiflerinden mercanların yumuşak bölümlerini ve algleri, kazımakta kullandığı bu dişler geride belirgin izler bırakacak ölçüde güçlüdür. Alınan besinleri iyice yassılaşmış yutak dişleri öğütür.

İskaroz balıklarının çoğu tropik denizlerde yaşar. Genellikle uzunlukları 1 m’yi, ağırlıkları 20 kg’yi aşar. Aynı türün erkekleri ile dişileri arasında sık görülen belirgin renk farklılıklarına bazen yavruları ile erişkinleri arasında da rastlanır.

Günümüzde ekonomik bakımından büyük bir önem taşımayan bu balıkların Akdeniz’ de yaşayan türünün (Sparisoma cretense) Roma döneminde en değerli balıklar arasında yer aldığı bilinmektedir. S. cretense sığ ve kayalık kıyılarda görülür. Renkleri genellikle parlak yeşil ya da kırmızımsı, sırtı ve yüzgeçleri açık ya da koyu lekeli, yüzgeç kenarları mor ya da kirli beyaz, uzunlukları 50 cm kadardır.

Malakka Yarımadası ve çevre adaların kıyılarında yaşayan türlerden Callyodon fasciatus’un uzunluğu da 50 cm’ye ulaşabilir. Erkekleri yeşil, turuncu ya da kırmızı, dişileri mavi ya da sarıdır.

Advertisement

Leave A Reply