Saray (Karlık) Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Saray (Karlık) Yaylası nerededir? Sinop, Ayancık Saray (Karlık) Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

SARAY (KARLIK) YAYLASI

Yaklaşık 175 kilometrelik sahil şeridinin uzandığı Sinop ili, kıyıya dik inen yüksek dağlarla kuşatılmıştır. Dorukları 1800 metreye kadar ulaşan bu ulu dağların üst kısımlarında yer yer ormanlarla çevrili yaylalar görülür. Genelde ait oldukları köy ya da yöre insanının verdiği isimlerle anılan bu yaylalar yazın serin suları, yeşil orman örtüsü ve hayvancılık için verimli çayırlarıyla dikkat çeker.

Dağların geniş düzlüklerindeki çayırlıklara ve vadileri birbirinden ayıran ince uzun sırtlara dizi dizi sıralanan yaylaların en önemlileri Türkeli ilçesinde Hacıağaç, Araplar (Handere), Atsökü, Kapıkaya, Göldağı, Koru (Gölet, Düzdağ, Ovacık yaylaları Türkeli kullanımında olup Kastamonu ili Çatalzeytin ilçe sınırlarında); Ayancık ilçesinde Saray (Karlık); Erfelek ilçesinde Karaçayır, Hacıbey, Gebegüneyi; Boyabat ilçesinde Bürnük, Döme, Dodurga, Çukurhan, Kılıçlı, Yaylacık, Aluç; Saraydüzü ilçesinde Bahçeköy, Uluköy, Aksu, Akbelen; Durağan ilçesinde Akpınar, Buzluk, Dikenli Boğaz, Kerpiç, Tekir; Gerze ilçesinde Göldağı, Dikmen ilçesinde Bozarmut, Kuzfındık yerleşimleri.

Ayancık ilçesine 48, Akgöl’e 12 kilometre mesafedeki Saray (Karlık) Yaylası, Çangal Dağları’nın 1600 metrelik Karlık Tepesinin güney eteklerine konumlanıyor. Zengin florasıyla botanikçilerin gözde mekânı olan yerleşimdeki ahşap evler, son dönemlerde az kullanıldığı için tahrip olmuş. Yaylanın ortasında Sinop şehrinin en yüksekteki gölü unvanını taşıyan, Saray Gölü yer alıyor. Yemyeşil bir çanağa konumlanan bu sevimli su birikintisi, fotoğraf tutkunlarına her mevsim farklı kareler sunuyor. İki çeşmenin bulunduğu yayladan, terk edilmiş bir yangın kulesinin bulunduğu Karlık Zirvesi’ne kolay bir yürüyüş yapmak mümkün. Bulunduğunuz alanda tanımsız bir manzara sizi beklemektedir. Zirvenin batısında ise bir mağara bulunuyor.

Saray Yaylasına, Sinop ilinin en önemli turizm değerlerinden olan İnaltı Mağarası veya Akgöl üzerinden ulaşmak mümkün. Yaklaşık 1200 metre yükseklikte yer alan Akgöl, Yemişli Deresinin ağzının kapatılmasıyla oluşan bir set gölü. Hem Saray Yaylası hem de Akgöl aynı zamanda kamp için uygun alanlar.

Advertisement

Leave A Reply