Orderic Vitalis Kimdir?

0
Advertisement

Orderic Vitalis kimdir ve ne yapmıştır? Orderic Vitalis hayatı, biyografisi, çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi.

Orderic Vitalis

Orderic Vitalis; (d. 16 Şubat 1075, Shrewsbury yakınları, Shropshire, İngiltere – ö. y. 1142), Normandiya’daki Saint-Evroult Manastırı’nda tarih üzerine çalışmalar yapan İngiliz keşişidir.

Shrewsbury kontu Roger de Montgomery’ nin özel rahibi Orleans’lı Odelerius’un büyük oğluydu. 1085’te keşiş olmak üzere Normandiya’daki Saint-Evroult Manastırı’ na gönderildi. Cluny, Cambrai, Crowland ve Worcester gibi manastırlara yaptığı birkaç ziyaret dışında ömrünün sonuna değin orada kaldı. Tarih çalışmalarına 1109’dan önce, Jumieges’li Guillaume’un Gesta Normannorum ducum (Normanların Liderinin Yükümlülükleri) adlı yapıtını aktararak başladı. Metne eklediği uzun bölümlerde çoğunlukla Saint-Evroult ile bağlantıları olan Norman ailelerinin tarihini anlattı. 1115’ten önce, başkeşişin isteği üzerine manastırın ve koruyucularının tarihini yazmaya başladı. Bu çalışma zamanla kilisenin genel bir tarihine dönüştü. Orderic Vitalis daha önce yazdığı bölümleri belirli aralıklarla gözden geçirerek Haziran 1141’e kadar yapıtı üzerinde çalıştı.

Çağdaşı olan tarihçilerin çalışmalarının tümünü eleştirel bir süzgeçten geçirerek kullandı. Poitiers’li Guillaume’a dayanarak I. William’ın (Fatih) 1067-71 seferlerini anlattığı yapıtı bugün de önemlidir. Historia ecclesiastica (Kilise Tarihi) ise 1082-1141 döneminin Norman, İngiliz ve Fransız tarihini aydınlatması bakımından çok değerlidir.

Advertisement

Leave A Reply