Hendrik Van der Noot Kimdir?

0
Advertisement

Hendrik Van der Noot kimdir ve ne yapmıştır? Hendrik Van der Noot hayatı, biyopgrafisi ve siyasi kariyeri hakkında bilgi.

Hendrik Van der Noot

Hendrik Van der Noot; (d. 7 Ocak 1731, Brüksel, Belçika – ö. 12 Ocak 1827, Strom-beek, Hollanda), Belçikalıların Avusturya egemenliğine karşı ayaklanmasına önderlik eden siyaset adamıdır.

Brabant’ta avukatlık yaptığı sırada, Avusturyalı Habsburg hanedanından Kutsal Roma-Germen imparatoru II. Joseph’in (hd 1765-90) geleneksel yerel ayrıcalıkları ortadan kaldıran kapsamlı dinsel ve siyasal reformlarına karşı örgütlenmeye başladı, Brabant loncalarının bir milis kurmasını sağladıktan sonra Ağustos 1788’de Felemenk Cumhuriyeti’ndeki Breda’ya kaçarak tutuklanmaktan kurtuldu. Breda ve Londra’da yaptığı görüşmelerde Oranje hanedanına Belçika üzerinde hükümranlık hakkı önerdi ve Prusya’dan destek sözü aldı. 1789’da Breda’da Jean-Andre van der Meersch yönetimindeki Vonck kuvvetlerine katıldı. Ayaklanmacılar Avusturya ordusunu yenince Aralık 1789’da Brüksel’e geri döndü.

Oligarşik yönetimi geri getirmeyi amaçlayan van der Noot ve yandaşları Vonck’un demokrasi yanlısı grubunu hükümetten dışlamayı başardılar, ama ülkede birlik sağlayamadılar. Van der Meersch’in tutuklanmasıyla güçsüz düşen Belçika ordusunu yenilgiye uğratan Avusturyalılar Aralık 1790’da Belçika’yı ele geçirince Van der Noot sürgüne gönderildi, 1792’ye değin sürgünde kaldı. Fransa’da Direktuvar yönetimi van der Noot’u hapse attırdı (1796). Van der Noot 1814’te Belçika’nın yeniden Avusturya yönetimine girmesini savunarak kısa bir süre adından söz ettirdi.

Advertisement

Leave A Reply