Sezyum Elementi Nedir?

0
Advertisement

Sezyum elementi nedir? Sezyum elementi nerelerde kullanılır? Sezyum elementinin özeliklleri ile sezyum elementi hakkında bilgiler veren sayfamız.

Sezyum ElementiDoğada az bulunan ve balmumu yumuşaklığında bir elemandır. Sezyum elementinin simgesi Cs olup atom numarası ise 55’dir. Atom ağırlığı 132,82 yoğunluğu 2,65 ergime noktası ise 28,50 derecedir. Kaynama noktası ise sezyum elementi için 671 derecedir. Sezyum’un yarılanma süresi ise 30 yıldır. Sezyum’un ingilizcesi Caesium’dur.

Sezyum elementi Gustav Robert Kirchoff ile Robert Bunsen tarafından spektral analiz sonucu keşfedilmiştir. Elbe adasında az miktarda bulunan polüsitin filizinde yüzde 32 oranında sezyum bulunmaktadır. Metalik halinde altın sarısı olan sezyum elementi havada peroksit ve hidroksit vermek üzere bozunmaktadır.

Sezyum elementi genel olarak nükleer teknolojinin kullanıldığı sanayi kuruluşlarında kullanılmaktadır. Hatta sezyum elementinin nükleer sektörün en önemli elementi olduğu kabul edilmektedir.

Sezyum oldukça yumuşak ve kolay kesilebilen bir element olup olduykça da parlak bir yüzeyi bulunmaktadır. Hava ile teması sonrası ise bu parlak olan yüzey matlaşmaktadır. Sezyum elementi organik bileşkilerin hidrojenlenmesi için katalizör görevi görmektedir. Atomik saatlerde de sezyum kullanılmaktadır. Sezyum atımunun salınımın periyodu hesaplanmış ve bu şekilde en hassas atom saatleri üretilmiştir. Vakum tüpleri ile elektron tüplerinde de sıklıkla sezyum kullanılmaktadır.

Sezyum elementi oldukça zehirli bir elementtir. Şöyle ki eğer ki bir toplu iğne ucu kadar sezyum bir şehrin içme suyuna karıştığı takdirde suyun ulaştığı insanlarda ölüme neden olur. Sezyum elementine çıplak dokunduğumuzda ise çok kısa bir süre içerinde ölürüz. Bu sebeple sezyum elementinin özellikle nükleer sanayide kullanımı oldukça katı kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

Advertisement

Leave A Reply