Njals Saga Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Njals Saga nedir? Njals Saga efsanesinin özellikleri, tarihçesi, karakterleri nelerdir? Njals Saga hakkında bilgi.

Njals Saga

Njals Saga; 13. yüzyıl İzlanda aile sagalarının en uzunlarından biri ve birçoklarına göre en iyisidir. Kahramanlık çağında İzlanda’daki yaşamı çok kapsamlı biçimde yansıtır ve ustaca işlenmiş çok çeşitli karakterlere yer verir. Saganın iki kahramanından Gunnar kahramanlık destanlarındaki Siegfried gibi mert, cömert ve sözünün eri, Njâll ise geleceği gören, bilge ve basiretli bir kişidir. Her ikisi de barıştan yana olmakla birlikte, kan bağlarının kaçınılmaz yükümlülükler getirdiği ve geçmişin yaralarının her zaman tazelenebilir olduğu bir toplumda, ne Gunnar’ın iyi niyeti, ne de Njâll’ın bilgeliği, onları kendilerini bekleyen yazgıdan kurtarmaya yeter.

Güzel ama kaprisli Hallgerd, kocası Gunnar bir zamanlar kızgınlık anında kendisini tokatladığından, ok atarken kullanması için saçının telini Gunnar’a vermez. Böylece savunmasız kalan Gunnar düşmanları tarafından öldürülür.

Njâll ise, akıllarına eseni yapan dikbaşlı oğullan yüzünden bir kan davasına sürüklenir. Onuru çiğnendiği için intikam almak zorunda kalmış gönülsüz bir “düşman” tarafından evi ateşe verildiğinde, yazgısını büyük bir metanetle karşılar. Sağanın üçüncü bölümünde, Njâll’ın ailesinin hayatta kalan tek üyesi olan damadı Kâri’nin intikamı anlatılır.

Njâls saga komikten uğursuza çok çeşitli özellikleriyle işlenmiş karakterlere yer verir; hepsi de büyük bir canlılıkla betimlenmiştir. Kahramanların barış zamanında Althing’de (Parlamento) yaptıkları toplantılar, eski izlanda’daki yaşamın altın çağını yansıtır. Ama sagada İzlandalıların bu yaşam tarzı karşılığında ödedikleri yüksek
bedel hissettirilir; bu yüzden de yapıta trajik bir kötümserlik duygusu egemendir.

Advertisement

Leave A Reply