John Watson (Psikolog) Kimdir?

0
Advertisement

John Watson kimdir ve ne yapmıştır? Psikolog John Watson hayatı, biyografisi, psikoloji alanındaki çalışmaları hakkında bilgi.

John Watson (Psikolog) (1878-1958)

Watson, Güney Caroline doğumlu olup, çok dindar bir anne ile tam tersi, suça eğilimli ve çok fazla içen bir babanın çocuğudur. Başarısız ve problemli bir çocukluk geçirdikten sonra Furman Üniversitesi’nde felsefe, matematik, Latince ve Yunanca eğitimi alır.

Mezuniyetinden sonra Chicago Üniversitesi’nde lisansüstü eğitime devam etmiştir. Felsefe alanında başladığı eğitimi, psikoloji, nöroloji, fizyoloji ve biyoloji alanlarında devam etmiştir. 1903 yılında Chicago Üniversitesi’nde doktora derecesini alan en genç öğrenci olmuştur. Aynı yıl ilk evliliğini bir öğrencisi ile yapmıştır. Yaklaşık olarak beş yıllık bir süre Chicago Üniversitesi’nde eğitmenlik yapmış ve bu sürede insan davranışını anlamak için hayvan davranışlarından yararlanmak ve psikolojiyi nesnel bir bilim dalı haline getirmek üzere düşüncelerini yoğunlaştırmıştır.

1908 yılında J. Hopkins Üniversitesi’de profesör olarak çalışmaya başlamış ve 1920 yılına kadar olan dönemde, mesleki açıdan en üretken yıllarını geçirmiştir. Bu dönemde psikoloji alanında dikkate değer bir popülerlik kazanmış, nesnel bir psikoloji yaklaşımı ile ilgili görüşlerini konferanslar ve yayınlar aracılığıyla duyurmuştur. Psikoloji alanında yapılan çalışmaların pratikte uygulanabilirliği üzerinde özellikle durmuştur.

Watson’in psikoloji alanındaki akademik yaşamı, kendisinden yaşça oldukça küçük, öğrencisi olan ve sonradan ikinci evliliğini yaptığı Rosalia Rayner ile yaşadığı aşk skandalı ile kendisinin de hiç ummadığı bir zamanda sona ermiştir. Akademik yaşamına geri dönmekle ilgili umutlarını yitirdikten sonra, reklamcılık alanında çalışmaya başlamıştır. Öncüsü kabul edilen davranışçılık yaklaşımının ilkelerini reklamcılık alanına uygulamış ve bu yolla alanda büyük etkiler yapmıştır.

Advertisement

Watson reklamcılık alanına girdikten sonra da psikoloji alanındaki çalışmalarına akademik ortamın dışında da olsa devam etmiş, davranışçılık ile ilgili popüler dergilerde makaleler yazmış ve geniş kitlelere radyo konuşmaları yapmış, konferanslar vermiştir.

1928 yılında çocuk yetiştirme üzerine bir kitap yayınlamıştır. Watson’in kitabında açıkladığı çocuk yetiştirme yaklaşımı, son derece kuralcı ve katı bir yaklaşım içermesine karşın, yayınladığı dönemde geniş halk kitlelerini önemli ölçüde etkilemiştir.

Watson, 1935 yılında hiç beklemediği bir zamanda eşini kaybetmiş ve bu kayıp onun yaşamını derinden etkilemiştir. Hatta bu olaydan sonra mesleki ve sosyal yaşamdan tamamen çekilmiş, tüm zamanını malikânesinde çoğunlukla çocuklarıyla birlikte geçirmiştir.

Watson 1957 yılında APA tarafından psikoloji alanına katkılarından dolayı ödüllendirildikten bir yıl sonra hayata veda etmiştir. Ölümünden kısa bir süre önce yaşamı ile İlgili her türlü belgeyi yaktığı bilinmektedir.


Leave A Reply