Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden Anlamı, Hikayesi

0
Advertisement

Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden ne demek? Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden açıklaması ve hikayesi.

Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden

Arka resim kaynak: pixabay.com

Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden

“Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden Anlamı”

Ne olursa olsun herkes kısmetinde olanı alır, kimse kimsenin nasibine engel olamaz, anlamına gelmektedir.

Nasipse Gelir Hintten Yemenden Nasip Değilse Ne Gelir Elden Hikayesi

Kervancının birinin yolu, Semerkant’a düşmüş. Devesine acilen bir semer alması gerekiyormuş. Bunun için uygun bir yer sormuş. Adama, Semerkant’ın en ünlü semercisinin yerini tarif etmişler.
Kervancı, denilen yeri bulmuş. Semer almak istediğini söylemiş.

Çırak: — Efendim, demiş. Size verebileceğim bir semer yok. Fakat ustam namaz kılmaya gitti. Eğer beklerseniz yeni bir semer hazırlayabiliriz.

Kervancı, işinin çok acil olduğunu, hemen yola çıkması gerektiğini söylemiş. Mutlaka bir semer almalıyım diye de eklemiş. Tam çıkacakken, tavanda duran eski bir semere gözleri takılmış.

— Evladım, demiş çırağa. Sana bir teklifim var. Şu tavanda asılı semeri yeni fiyatına alırım. Çırak biraz düşündükten sonra bu alışverişten ustasının da memnun kalacağını düşünerek teklifi kabul etmiş.

Advertisement

Ustası namazdan geldiğinde sevinçle yaptığı ticareti anlatmış. Fakat beklediği cevabı almamış. Meğer usta kırk yıllık kazancını eski semer içinde saklıyormuş. Çırak ustasından habersiz yaptığı işten pişman olmuş. Kervanı bulmak için yola koyulmuş. Gün görmüş ustası ise çırağa:

“Oğul boşuna arama Semerkant’ı Buhara’yı,
Nasip ise o semer elbet gelir bulur burayı.” diyerek gitmemesini söylemiş. Fakat çırak ustayı dinlememiş. Aylarca o han senin, bu kervan benim arayıp durmuş. Fakat tekrar çaresiz ve eli boş bir vaziyette ustasının yanına dönmüş. Ustası ümitsiz geri dönen çırağın üzüntüsünü gidermek için,

“Nasip ise gelir Hint’ten Yemen’den, Nasip değilse ne gelir elden?” demiş.

Aradan aylar geçmiş. Eski semeri alan kervancının yolu tekrar Semerkant’a düşmüş. Gelir gelmez de doğruca daha önce gittiği semerci dükkânına varmış. Çırak hemen tanımış bu adamı. Ustasına haber vermiş. Usta daha konuşmadan semerci konuşmaya başlamış:

— Delikanlı, ben senden bu eski semeri aldım ama acaba ustan razı oldu mu olmadı mı bilmiyorum. Sonra ustaya dönerek: — Eğer isterseniz eski semeri alın, bana yenisini yapın.

Kervancının konuşmalarını hayretle dinleyen çırak, ustasının sözünü bir daha hatırlamış,

Advertisement

“Nasip ise gelir Hint’ten Yemen’den, Nasip değilse ne gelir elden?”


Leave A Reply