Lee Harvey Oswald Kimdir?

0
Advertisement

Lee Harvey Oswald kimdir ve ne yapmıştır? Lee Harvey Oswald hayatı, biyografisi, mahkumiyeti ve ölümü hakkında bilgi.

Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald; (d. 18 Ekim 1939, New Orleans – ö. 24 Kasım 1963, Dallas, Texas, ABD), ABD Başkanı John F. Kennedy’nin katil sanığıdır. 22 Kasım 1963’te Dallas’ta gerçekleşen suikasttan iki gün sonra Dallas İl Hapishanesi’nde Jack Ruby (1911-67) tarafından vurularak öldürülmüştür. Başyargıç Earl Warren başkanlığındaki özel bir araştırma komisyonunun 29 Kasım 1963-24 Eylül 1964 arasında sürdürdüğü çalışmalar sonucunda Kennedy’yi Oswald’ in tek başına ateş ederek öldürdüğüne karar verilmiş, gerek Oswald’in gerek Ruby’nin gizli bir komployla bağlantılı olduklarına ilişkin hiçbir kanıt bulunamadığı açıklanmıştır. ABD Temsilciler Meclisi’nin oluşturduğu özel bir komisyon ise iki yıl süren araştırmalardan sonra Ocak 1979’da, ikinci bir suikastçının da ateş etmiş olabileceğini ve gizli bir komplonun bulunabileceğini belirten bir rapor hazırlamış, ama kanıtlar üzerindeki tartışma sona ermemiştir.

Oswald babasının ölümünden iki ay sonra doğdu. Annesi yeniden evlendi ve aile 1939-56 yılları arasında sık sık yer değiştirdi. Ekim 1956’da liseden ayrılan Oswald ABD Deniz Piyadeleri’ne katıldı. Keskin bir nişancı ama sıradan bir asker olan Oswald, Sovyet yanlısı ve radikal görüşler taşıyordu. Durumunun askerlik yapmaya elverişli olmadığı gerekçesiyle yaptığı başvuru sonunda 11 Eylül 1959’da Deniz Piyadeleri’nden ayrıldı; Dokuz gün sonra Sovyetler Birliği’ne giderek bu ülkenin yurttaşı olmaya çalıştıysa da sonuç alamadı. Çalışmak için gönderildiği Minsk kentinde Marina Nikolayevna Prusakova ile tanıştı ve 30 Nisan 1961’de evlendi; Haziran 1962’de karısı ve kızıyla birlikte ABD’ye döndü.

Ocak 1963’te posta siparişiyle 38’lik bir tabanca ve martta dürbünlü bir tüfek satın aldı. İddiaya göre 10 Nisan’da Dallas’ta aşın sağcı emekli general Edwin A. Walker’a ateş etti, ama vuramadı. Nisan ayının sonuna doğru New Orleans’a geçti. Burada Küba’ya Adalet Komitesi’nin tek kişilik bürosu gibi çalıştı ve Castro yanlısı broşürler dağıttı. Eylülde México kentine gitti; Warren Komisyonu’na göre, Küba’ya gitmek için vize almaya ve SSCB’ye dönmek için izin elde etmeye çalıştıysa da başaramadı. Ekimde Dallas’a dönerek Texas Okul Kitapları Deposu’nda işe girdi.

İddiaya göre 22 Kasım 1963 günü, saat 12.30’da deponun altıncı katındaki bir pencereden dürbünlü tüfeğiyle üç el ateş ederek, açık bir arabayla Dealey Meydanı’ndan konvoyla geçmekte olan Başkan Kennedy’ yi öldürdü ve Texas valisi John B. Connally’yi yaraladı. Olay yerinden ayrıldıktan sonra bir polisi de vuran Oswald saat 13.45’te Texas Tiyatrosu’nda polislerce yakalandı. 23 Kasım günü sabaha karşı Başkan Kennedy’nin katil sanığı olarak mahkemeye çıkarıldı.

Advertisement

24 Kasım sabahı hapishanedeki hücresinden soruşturma bürosuna götürülürken, iddiaya göre başkanın ölümü üzerine öfkeye kapılan Dallaslı gece kulübü sahibi Jack Ruby tarafından vurularak öldürüldü. Yargılama sonucunda cinayetten suçlu bulunan Ruby ölüm cezasına çarptırıldı (14 Mart 1964). Ekim 1966’da Teksas İstinaf Mahkemesi kararı bozdu, ama Ruby davanın yeniden görülmesinden önce 3 Ocak 1967’de kanserin daha da ağırlaştırdığı bir kan pıhtılaşmasından öldü.


Leave A Reply