Kumul Hayvanları

0
Advertisement

Kumullarda yaşayan hayvanlar hangileridir? Kumul hayvanlarının özellikleri, yaşam ortamları nelerdir, beslenmesi hakkında bilgi.

Kumul Hayvanları

Kıyılarda görülen küçük kumullardaki bitki örtüsü yoğunlaştıkça, kabuklu yumuşakçalar, eşek arıları, kelebekler, pervaneler, arılar ve yaban arıları gibi böcekler ortaya çıkar. Kınkanatlıların kurtçukları, Sephecoidae cinsi arılar, karınca aslanı ve kurt örümcekleri toprağı sürekli hareket halinde tutarak, açık ortama uyabilen bitki türleri için fırsat yaratırlar. Buralarda, böcekler ve örümceklerin yanı sıra çok sayıda karınca da bulunur.

Eryngium maritimum bitkisi üzerinde argus kelebeğini sık sık görmek olasıdır. Denize yakın kumullarda yaşayan öteki canlılarsa Cicindela marítima ve aynı türden olan C. hybride’dir. Bunlar avlanan böceklerdir. Kumda yatarak bekledikleri avlarını, güçlü çeneleriyle yakalarlar ve emerek kuruturlar. Kara kumullarının özelliği, ılık yaz gecelerinde sık sık sesleri duyulan ağustos böcekleridir (Polyphylla fullo).

Cicindela marítima

Cicindela marítima

Batı Avrupa kıyıları boyunca uzanan kumul şeridi göçmen kuşların kuzey-güney göç yolu bağlantısını oluşturur ve çeşitli kuluçka kuşları için yiyecek ve yuva olanağı sağlar. Bu kuşlar arasında birkaç ötücü kuş, martılar, deniz kırlangıçları ve çeşitli avcı kuşları sayılabilir. Özellikle yaşlı vadilerin derin yerleri, kamışlıklar ve eski kumul göllerinin çevresindeki söğütler iyi birer kuluçka yeridir. Tipik kumul kuşları arasında külrengi öteğen (Sylvia communis) ve tarla kuşu (Alauda arvensis) sayılabilir. Bunlar dağınık ağaç ve çalı topluluklarının bulunduğu açık alanlarda yaşarlar. Siyah kuyruklu çulluk (Limosa limosa), incir kuşu (Anthus pratensis) ve Kuyruksallayangiller (Motacilla flava) gibi gerçek çayır kuşları kara kumullarındaki açıklıkları kendilerine yurt edinmişlerdir.

semender

Advertisement

Sonbaharda yaban iğdesi, böğürtlen benzerleri, akdiken ve gül meyveleri onlar için geniş bir yiyecek deposudur. Bunlardan ardıç kuşu (Turdus pilaris) ve kızıl ardıç kuşu (T. itiacus) gibi kışın gelen türler de yararlanırlar. Kumul gölleri ve çeşitli büyüklükteki kumul havuzcukları semenderlerin, kara kurbağaların ve kurbağaların yurdudur. Kumulların kuru kesiminde yaşayan kum kertenkelesinin (Lacerta agilis) erkeğinin karnı parlak yeşil renktedir. Ancak bu türler çok sayıda sülün ve yaban kedisi bulunduğundan tükenme tehlikesindedirler.

Kumullarda tavşanın yanı sıra çok sayıda yaban tavşanı da yaşar. Bu iki hayvan arasında en belirgin fark kulaklarıdır. Yaban tavşanlarının kulakları uzun ve uçları siyahtır. Tavşanlarınsa daha kısadır. Oryctolagus cuniculus türü tavşanlar kumul ortamına kusursuz bir uyum sağlamalarına karşın gerçekte kumulların özgün hayvanı değillerdir. Tavşanlar, ortaçağda bakıma gereksinmeleri olmadığı için yiyecek kaynağı olmaları amacıyla kumullara getirilmişlerdir. Kumullarda yaşayan yaban tavşanı, sülün ve keklik gibi hayvanlar gözde av hayvanlarıdır. Bunların doğal düşmanları arasında gelincik, kakım ve kokarcaları (Puloris putorius) sayabiliriz. Kumullarda tilkilere de (Vulpes vulpes) rastlanır. Birçok küçük kemirgen, baykuşlar ve avcı kuşlar için iyi birer avdır. Bunlara kerkenez (Falco tinnumculus) ve kısa kulaklı baykuş (Asio flammeus) da eklenebilir. Bunlardan başka kumul bölgelerinde çok sayıda karaca da vardır.


Leave A Reply