En Çalışkan 10 Hayvan ve Yaptıkları İşler, Bu Hayvanlar Resmen İşkolik

0
Advertisement

En çalışkan hayvanlar hangileridir? İşte top 10 listesi. Resmen işkolik olan hayvanlar ve gün içindeki yaptıkları işler.

Aslında, birçok yaratık sadece vahşi doğada hayatta kalmak için uzun günler ve geceler çalışıyor ve eğer 9’dan 5’e kadar olan işinizin zor olduğunu düşünüyorsanız, bu hayvanların çoğu, insanların yaptığı işlere çok benzeyen görevleri yerine getiriyor. Bunları yapmak için tamamen farklı nedenlere ve işleri halletmek için benzersiz araçlara sahip olabilir. Örneğin bazı kuşlar iç mimar olarak çalışıyor. Ve kunduzlar ağaç kabuğunu çiğneyerek nasıl dev localar inşa ederler? Hayvanlar alemindeki en sadık 10 işçinin düzenli bir iş gününün nasıl olduğunu öğrenin.

karınca

Kaynak: pixabay.com

Karıncalar

Eğer bir karınca çiftliğiniz olduysa, o zaman bir karınca kolonisinin iyi tanımlanmış rolleri ve sorumlulukları olan bir fabrika gibi çalıştığını bilirsiniz. Kraliçe karıncanın tek rolü üremektir, bu da onu bir kolonide doğan tüm karıncaların tek üreticisi yapar. Bir erkek karıncanın tek işi kraliçe ile çiftleşmektir ve 15 ila 20 yıl yaşayan kraliçenin aksine, erkekler çiftleşmeden kısa bir süre sonra ölürler. Kolonideki diğer tüm karıncaların, sorunsuz çalışmasını sağlamak için belirli görevleri vardır. İşçi karıncalar, kraliçe tarafından üretilen larvaların beslenmesi ve bakımının yanı sıra koloniyi temiz tutmak, yeni tüneller kazmak ve çeşitli diğer görevlerden sorumludur. Toplayıcı karıncalar yiyecek bulmaktan ve bulduklarını koloniye geri götürmekten sorumludur. Bu rollere ek olarak, bazı karıncalar güvenlik görevlisi olarak hareket eder, toplayıcılar için yerleri araştırır ve koloniyi korur. Karıncalar doğanın baş belası gibi görünse de, bu küçük böcekler ölü böcekleri yerler ve yeraltı tünelleri toprağı havalandırmaya yardımcı olarak onları herhangi bir ekosistemin hayati bir parçası haline getirir.

kunduz

Kaynak: pixabay.com

Kunduzlar

“Kunduz gibi meşgul” sözü, kunduzların gerçekte ne kadar aktif olduklarını düşündüğünüzde tamamen yeni bir anlam kazanabilir. Doğanın mühendisleri olarak kabul edilen bu uzun dişli memeliler, barınma ihtiyaçlarına uygun göletler oluşturmak için nehirlerde veya akarsularda barajlar inşa etmede çok usta ve gayretlidir. Kunduzlar yaz sonunda başlayıp sonbahara kadar evlerini kışa hazırlamaya başlar. Ağaç gövdelerini dişleriyle parçalarken kuyruklarını onları desteklemek için kullanarak odun toplarlar. Bir ağaç gövdeden koptuğunda, kunduz onu inşa etmeyi planladıkları yere geri götürmek için daha yönetilebilir olan küçük parçalara ayırır. Çubukları çamura yatırarak, baraj inşa edilene kadar tahta katmanları istiflerler. Ancak baraj tamamlandıktan sonra bir kunduzun işi bitmez. Aynı zamanda loca denilen yaşam alanlarını kazmaya çalışır ve uzun kış aylarında yemek için odun biriktirir. Kunduz barajları, akan derelerin engellenmesini istemeyen mülk sahipleri için bir baş ağrısı olsa da, kunduz, göletleri su kaynağı olarak kullanan ördekler ve geyikler gibi diğer canlılara faydalı bir hizmet sunuyor.

dişi aslan

Kaynak: pixabay.com

Dişi Aslanlar

Dişi aslanlar, hayvanlar aleminin çalışan anneleridir. Bu büyük kediler sadece sofraya akşam yemeği getirmekle kalmaz, aynı zamanda yavrularını da besler ve sıklıkla diğer dişi aslanların yavrularına da bakarlar. Erkek aslanlar kral olarak kabul edilir ve ailelerini yırtıcı hayvanlardan korurken, avın çoğunu dişiler yapar. Dişi aslanlar, potansiyel avını uyaracak yeleler olmadan kurbanlarını saldırmadan önce 100 fit (30 metre) kadar yaklaşıp, sessizce takip edebilirler. Afrika çölünün bu divaları çoğunlukla geceleri avlanır ve avlarını takip edip öldürmek için birlikte çalışarak “dişi dayanışması” olduğunu kanıtlar.

köpek

Kaynak: pixabay.com

Afrika Vahşi Köpekleri

Uzun zamandır Afrika çölünün kasabı olarak kabul edilen bu köpek, kimsenin istemediği eti alıyor. Aslında, bu tür, dengeyi korumaya ve av türlerini iyileştirmeye yardımcı olan hasta veya yaralı hayvanları ortadan kaldırarak ekosistemde önemli bir rol oynar. Sürünün avcıları, avı hedef alırken bir bayrak ekibi gibi birlikte çalışır. Hedeflerine kilitlendiklerinde, bazı köpekler ona yakın koşmaya başlayacak ve diğer köpekler de arkadan koşacaktır. Lider köpekler yorulmaya başladığında, sürünün arkasındakiler devralır. Takım çalışması sayesinde, av nadiren kovalamacadan kaçar. San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre, Afrika yaban köpekleri günde iki kez avlanıyor ve yüzde 30 ila 40 arasında çok daha düşük bir başarı oranına sahip olan aslanların aksine, zamanın yüzde 70 ila 90’ında başarılı oluyor. Ayrıca, genellikle 6 ila 20 üyeden oluşan sürünün tamamı yavruların yetiştirilmesinde yer alıyor.

Advertisement
çardak kuşu

Kaynak: commons.wikimedia.org

Çardak Kuşları

Çardak kuşu, en yetenekli iç mimarın bile amatör gibi görünmesine neden olabilecek dekorasyon gözüyle hayvanlar aleminin iç mimarlarıdır. Bu umut dolu bekar, sadece potansiyel eşi için bir yuva inşa etmiyor; onu cömertçe süslüyor – hepsi dişi bir çardak kuşunun dikkatini çekme umuduyla. Tasarım yaparken yuvayı düzenlemek için çakıl taşları, kabuklar, çiçekler ve diğer nesneleri kullanır. Güncel Biyoloji dergisinde yayınlanan son araştırmalara göre, onu bir adım daha ileri götürüyor. Araştırmacı John Endler, çardak kuşlarının aslında yuvayı belirli bir noktadan bakıldığında, çardak kuşu da dahil olmak üzere nesnelerin gerçekte olduklarından daha büyük görünmesini sağlayacak şekilde yerleştirdiklerini açıklıyor. Aynı dişiler için yarışan birkaç erkek çardak kuşuyla rekabet çok yoğun olduğundan, bu tüylü arkadaş alabildiği tüm yardımı kullanır.

Wrasse

Kaynak: commons.wikimedia.org

Temizleyici Wrasse

Mercan resiflerinde yaşayan birçok balık türü, parazitsiz yaşam için bu balıklara minnettar. Bir müşterinin ayaklarındaki ölü deri hücrelerini temizleyen bir estetisyene benzer şekilde, temizleyici wrasse, diğer su canlılarına benzer bir temizlik sunar. Bu minik balıklar ortalama sadece 2 ila 3 inç (5 ila 7 santimetre) uzunluğundadır, ancak tüm gün, her günlerini diğer resif balıklarını istenmeyen parazitlerden ve ölü pullardan kurtarmak için çalışarak geçirirler. Yüzgeçleri, kuyrukları ve hatta ağızları temizleme işlerinde kullanırlar. Şaşırtıcı bir şekilde, normalde yırtıcı olarak kabul edilebilecek çok daha büyük balıkları bile temizlerler. Ancak, temizlikçi wrasse’nin işi o kadar önemli görülüyor ki, Indianapolis Hayvanat Bahçesi’ne göre, büyük balıklar iyi bir temizlik elde etmek için atıştırmalıklardan vazgeçmeye istekliler.

termit

Kaynak : Pixabay.com

Termitler

Çoğu insan termit duyduğunda hemen yıkımı düşünürler, ancak bu küçük odun yiyiciler aslında bir ev sahibinin en kötü kabusu olmanın ötesinde bir amaca hizmet eder. Termitler, karıncalara çok benzer bir sosyal sistem içinde işliyor gibi görünmektedir. İşçi termitler beyazdır veya genellikle şeffaf görünürler ve yeni bir odun kaynağı bulunduğunda olay yerinde ilk sırada yer alırlar. Yiyecek kaynaklarını bulmaktan, odun kazmaktan ve genç termitlerin bakımından sorumludurlar. Asker termitler fiziksel olarak olgunlaşır ve sarıdan kahverengiye kadar olan başları ve siyah ağızlarıyla tanımlanabilir. Ana sorumlulukları koloniyi karıncalar veya termitler gibi düşmanlardan rakip kolonilerden korumaktır. Bir kolonideki tek kanatlı termitler yeni koloniler kurmakla görevlidirler. Termit istilalarını kontrol altına almak için her yıl milyarlarca dolar harcanırken, bu küçük yıkıcılar, ağaçtaki selülozu bitkiler ve hayvanlar tarafından tüketilmek üzere parçaladıkları için orman ekosistemlerinin önemli bir parçasıdır.

Solucan Türleri ve Özellikleri

Kaynak: pixabay.com

Solucanlar

Solucan basit bir hayvan gibi görünebilir, ancak Charles Darwin on yıllarını sümüksü sürüngenleri inceleyerek geçirdi ve dünya tarihinde hayati bir rol oynadıklarını söyledi. Darwin, onların değerini fark eden tek kişi değil. Kompost yapan çoğu insan, solucanların faydalarını zaten biliyor. Onlar doğanın çiftçileri, toprağı tünel açarken sürüyorlar. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), solucanların toprağın en üstteki 6 inç (15 santimetre) kısmını çevirmesinin ortalama 10 ila 20 yıl sürdüğünü tahmin ediyor. Geride bıraktıkları tüneller aynı zamanda toprağa hava ve su dolaştırarak, toprağı taze ve besin açısından zengin kılarak bir amaca hizmet etmektedir. Nitrojen, kalsiyum ve sağlıklı bir ekosistem için vazgeçilmez olan diğer besinler açısından zengin oldukları için, solucan dışkıları da gereklidir.

İmparator Penguenleri

Kaynak: pexels.com

İmparator Penguenler

2005 yılında piyasaya çıkan “March of the Penguins” belgesel filminden bu yana dünyanın her yerinden insanlar imparator penguenlerin içinde bulunduğu gençlerini yetiştirme amacına hayran kaldılar. Erkek imparator penguen, bu Antarktika hayvanının yumurtadan çıkması için ne kadar uzun süre gittiğini düşündüğünüzde Yılın Babası olarak kabul edilebilir. Okyanustan bir kuluçka alanına ortalama 50 mil (80 kilometre) gittikten sonra penguenler çiftleşir ve anne babasına verdiği bir yumurta üretir. Anne yemek için denize dönerken, baba yumurtadan çıkana kadar yaklaşık 64 gün yumurtanın üzerinde oturur. Yavru penguen ortaya çıktığında, baba onu sıcak tutar ve hatta kendi yemek borusundan salgılanan besinleri anne dönene kadar besler. Annenin dönüşü üzerine, erkek penguenin dört aydan uzun bir süre sonra ilk yemeği için denize dönebilmesi için ebeveynlik görevleri değiştirilir. Antarktika’da yaz olan Aralık ayına gelindiğinde, buz kütleleri erimeye başlar ve altındaki okyanusu açığa çıkarır. Bu, nihayet kendi başlarına yüzebilen ve yiyecek toplayabilen genç imparator penguenler için tam zamanında gerçekleşir.

petek arı

Kaynak: pixabay.com

Bal Arıları

Bu küçük koyu kahverengi ve sarı çizgili böcekler, multi-milyon dolarlık bir işin sorumlusu. Rhode Island Üniversitesi’nin bahçecilik programına göre, bal, balmumu ve diğer tarımsal mahsullerin çapraz tozlaşması arasında, bal arıları yalnızca ABD’de her yıl 100 milyon dolardan fazla kar elde ediyor. Herhangi bir büyük şirkette olduğu gibi, arı kovanı içindeki işin sorunsuz çalışmasına yardımcı olan çeşitli roller vardır. CEO kraliçe arıdır ve ana sorumluluğu daha fazla arı üreterek kovanın sürekli olarak yeni işçilere sahip olmasını sağlamaktır. Tarla arıları, kovandaki işçi arılara aktardıkları nektar gibi gerekli malzemeleri toplamak için kovanı terk etmekten sorumludur. İşçi arıların tamamı dişidir ve balı oluşturmaktan sorumludur. Bal üreten suyun çoğunu uzaklaştırmak için nektarı defalarca kusarlar. İşçi arılar ayrıca kovana ısıtma ve iklimlendirme sağlar, kışın kanatlarını sallayarak ısıtır ve petek üzerine su serperek soğutur. Uzun bir günün sonunda tatil ya da mutlu saatler yoktur.

Advertisement


Leave A Reply