Yoğuşmaya Günlük Hayattan Örnekler

0
Advertisement

Yoğuşma nedir, nasıl oluşur? Yoğuşmaya günlük hayatta örnekler nelerdir, hayatımızdaki yoğuşma örnekleri nelerdir, açıklamaları.

YOĞUŞMA

Yoğuşma, maddenin fiziksel hal değişiminden biridir. Bu hal değişimi, maddenin gaz formundan sıvı forma dönüşmesi ile gerçekleşir ve yoğuşma esnasında moleküller arasındaki enerji serbest kalır. Diğer bir deyişle, madde gaz halindeyken moleküller yüksek miktarda enerjiye sahip olduklarından çok hareketlidirler ve enerji kaybettiklerinde yavaşlarlar ve gaz halinden sıvı hale geçerler.

Yoğuşma Örnekleri:

1. Sıcak bir günde bir kutu soğuk içeceğin, dışı “terler”. Havadaki su molekülleri bir buhar olarak kutunun daha soğuk yüzeyine çarpar ve sıvı suya dönüşür.

2. Sabahları yapraklar ve otlar üzerinde çiğ damlası oluşumu yoğuşmaya örnektir. Çünkü daha sıcak hava, serin yapraklar üzerinde su molekülleri bırakır.

3. Duş esnasında banyoda bulunan aynalar buğulanır, çünkü havadaki sıcak su buharı aynanın daha serin yüzeyine çarpar ve orada yoğuşur.

Advertisement

4. Yoğuşma yoluyla bulutlardan yer yüzüne yağmur damlaları düşer. Aynı zamanda bunu evde kaynayan su dolu bir tencerenin üstüne kapak koyarak da yapabiliriz. Soğuk kapak ile temas eden sıcak su buharı sıvılaşır, yoğuşur.

5. Sabahları arabanıza binince, sıcak nefesinizi cama doğru üflediğinizde, sıcak hava soğuk cam ile temas eder ve sisli bir pencere oluşturur.


Leave A Reply