Andrey Osterman Kimdir?

0
Advertisement

Andrey Osterman kimdir ve ne yapmıştır? Andrey Osterman hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri nasıldır, Andrey Osterman hakkında bilgi.

Andrey Osterman

Andrey Osterman; (d. 9 Haziran 1686, Bochum, Vestfalya – ö. 31 Mayıs 1747, Beryozovo, Sibirya, Rus Çarlığı), 1725-40 arasında Rusya’nın dış politikasını yönlendirmiş devlet adamıdır.

Rusya’ya gittikten sonra, 1708’de I. Petro (Büyük) tarafından Dışişleri Bakanlığı’na çevirmen olarak atandı. 1710’da yazıcılığa yükseldi ve ertesi yıl Osmanlılarla bir barış antlaşması için yürütülen görüşmelere katıldı. Ayrıca II. Kuzey Savaşı’nın (1720-21) sonuçlanmasından önce İsveç’le yapılan barış görüşmelerinde önemli rol oynadı. 1723’te İran’la imzaladığı bir antlaşmayla Bakû ve Derbent kentlerini de kapsayan bazı toprakları Rusya’ya kazandırdı. Diplomatik başarılarından dolayı baron unvanı aldı ve dışişleri bakan yardımcılığına getirildi.

I. Petro’nun ölümünden sonra I. Yekaterina tahta çıkınca birçok önemli görevin yanı sıra Özel Danışma Kurulu üyeliğini de üstlendi. II. Petro döneminde de (1727:30) nüfuzunu korudu. Daha sonra Anna İvanovna (hd 1730-40) tarafından kont yapılarak dışişleri konusunda yeni yetkilerle donatıldı (1731). Bu dönemde Avusturya’yla ittifakın korunması için çalıştı; Polonya Veraset (1733-38) ve Osmanlı-Rus savaşlarında (1736-39) etkili oldu; 1734’te İngiltere’yle bir ticaret antlaşması imzaladı. Ama 1732’de, İran’dan alınmış olan toprakların bir bölümünü geri vermek zorunda kaldı.

Anna’nın ölümünden sonra, çocuk yaştaki çar VI. Ivan’ın naibi Ernst Biron’u deviren (1740) Burkhard Münnich’e yardımcı oldu ve amiralliğe yükseldi. Ama Münnich’le aralarında çıkan anlaşmazlık nüfuzunu azalttı. Bu arada, onun Avusturya yanlısı politikasına şiddetle karşı çıkan Fransız büyükelçisi, I. Petro’nun kızı Yelizaveta’yla birlikte Osterman’a karşı entrika çevirmeye başladı. Sonunda VI. Ivan, naibe Prenses Anna Leopoldovna ve Osterman’ın da aralarında bulunduğu danışmanları saraydan uzaklaştırdı. Osterman Sibirya’ya sürüldü.

Advertisement

Leave A Reply