Orman Gelengisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Orman Gelengisi nedir, nasıl bir hayvandır, özellikleri nelerdir? Orman Gelengisi ne yer, nerede yaşar? Orman Gelengisi hakkında bilgi.

Orman Gelengisi

Orman Gelengisi; Rodentia (kemiriciler) takımının Sciuridae familyasının Tamias cinsini oluşturan, küçük yapılı, yerde yaşayan 18 memeli türünün ortak adıdır. Bazı sınıflandırmalarda Tamias ve Eutamias cinslerine ayrılırlar. Sincabı andıran bu hayvanlar Kuzey Amerika’nın batısında, Orta ve Doğu Asya’da ormanlık bölgelerde yaşarlar. Postları genel olarak kızıl kahverengidir. Gövdelerinde beyaz, siyah ve kahverengi yatay bantlar bulunur. Uzunlukları 10 cm’lik tüylü kuyruklarının dışında 20 cm dolayındadır.

Çok hareketli olan orman gelengileri gündüzleri etkinlik gösterir, toprak altında kazdıkları oyuklarda barınırlar. Temel olarak yerde yaşamakla birlikte ağaçlara tırmanabilir ve yüzebilirler. Başta tohumlar olmak üzere bitkisel besinler, kısmen de hayvansal besinleri yerler. Tohumları yanaklarındaki keselerde taşıyarak yeraltındaki yuvalarında biriktirirler. Kışın uzun süreli uyuklama dönemlerine girmekle birlikte gerçek anlamda kış uykusuna yatmazlar. Dişiler bir ay kadar süren bir gebelik döneminin ardından baharda ya da yaz başında 2-8 yavru doğurur. Yazın uzun sürdüğü bölgelerde, daha az yavrunun doğduğu ikinci bir gebelik dönemi olabilir.

orman gelengisi

KAYNAK 2

Orman Gelengisi, bazı Avrupa ülkelerinde bulunmasına rağmen, Kuzey Amerika’ya özgü sincap benzeri kemirgenlerdir. Kurbağalar, mantarlar, kuşlar, yumurtalar, bitki kuruyemişleri ve tohumlar gibi çok çeşitli besin kaynakları vardır. Sonbaharda Orman Gelengileri, ilkbaharlarda yuvalarına kışlık yiyecek depolamaya başlarlar.

Advertisement

Orman Gelengilerinin yaygın olarak sırtlarında açık kahverengi çizgililer bulunur. Bunlar Kuzey Amerika sincaplarıdır.

Kuzey Amerika ormanlarında yaşayan 25 farklı gelengi türü vardır. Orman Gelengisi, genellikle iki memeli arasındaki bariz benzerlikler nedeniyle küçük bir sincap olarak adlandırılır.

Yuvaları

Orman Gelengileri, 3.5 m’den daha uzun olabilen geniş yeraltı yuvaları inşa eder ve bu yuvaların, istenmeyen avcılardan bir sır olarak saklamak için sıklıkla iyi gizlenmiş girişleri vardır. Yuvalarının içinde, uyku alanları, ayrı ayrı çöp tünellerinde depolanmış somun kabukları ve dışkıları tuttuğu ayrı bir yer olur ve son derece temiz tutulur.


Leave A Reply