Osei Tutu Kimdir?

0
Advertisement

Osei Tutu kimdir ve ne yapmıştır? Osei Tutu hayat hikayesi, biyografisi, krallık dönemi yaptıkları nelerdir, hakkında bilgi.

Osei Tutu

Osei Tutu; (ö. 1712), bugün Gana sınırları içinde kalan topraklara egemen olan Asanti İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk kralıdır. Merkezi Kumasi olan küçük bir devletin başında olduğu sırada küçük ve dağınık Asanti krallıklarının güneydeki güçlü Denkyera Devleti’ne karşı koyabilmek için birleşmeleri gerektiğini görmüş ve bu birliği gerçekleştirmiştir.

Osei Tutu rehin tutulduğu Denkyera Sarayı’ndan kaçmayı başararak doğudaki güçlü Akwamu Devleti’nin topraklarına sığındı. Burada siyasal ve askeri örgütlenme konularındaki bilgisini artırdı. Çok geçmeden bir grup Akwamuluyla birlikte döndü. Kendisine eşlik edenler arasında Asanti inanışına göre ulusal ruhu temsil eden ve Asantiler arasındaki mistik bağın simgesi olan efsanevi Altın Taht’ı (sika’dwa) gökten yere indiren rahip Okomfo Anokye de vardı. Böylece Asantiler arasındaki birliğin maddi ve manevi temelleri oluştu ve Usei Tutu Kumasi’yle birleşen Asanti krallıklarının başına geçerek Denkyera’ya karşı başarılı bir savaş yürüttü (y. 1698/99-1701).

Osei Tutu devleti güçlendirmek ve yeni topraklar ele geçirmek için sonradan yeni savaşlara da girdi. Asanti kralı (Asantehene) olduğu dönemde Asanti toprakları yaklaşık üç kat genişledi; Bölgedeki silah ve köle ticaretinde önemli yeri olan, 200 yıl boyunca ayakta kalacak güçlü, savaşçı bir devletin temelleri atıldı.

Advertisement

Leave A Reply