Osmanlı Yunan Savaşı (1897) Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Osmanlı Yunan Savaşı ne zaman, neden olmuştur? 1897 Osmanlı Yunan Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir, hakkında bilgi.

Osmanlı Yunan Savaşı (1897)

Osmanlı Yunan Savaşı (1897); Otuz Gün Savaşı olarak da bilinir, Yunanistan’ın Girit’i ilhak girişimi üzerine Makedonya’da çıkan savaştır.

Girit’teki Osmanlı yöneticileri ile adanın Rum halkı arasındaki gerginlik 1896’da Yunan milliyetçisi gizli örgüt Ethniki Hetaireia’nın önderliğinde bir ayaklanmaya yol açtı. Yunanistan bu gelişmeyi Girit’i ilhak etmek için bir fırsat olarak değerlendirdi. 1897’nin başlarına değin Yunanistan’dan Girit’e büyük miktarlarda silah gönderildi. 21 Ocak’ta Yunan donanması harekete geçti ve şubat başlarında Yunan askerleri adaya çıktı; ardından da adanın Yunanistan ile birleştiği ilan edildi. Ama ertesi ay Avrupa’nın büyük devletleri adaya silah gönderilmesini önlemek amacıyla Yunanistan’a abluka uygulamaya başladılar.

Avrupa devletlerinin amacı kargaşanın Balkanlar’a sıçramasını önlemekti. Girit’teki Rumlara yardım girişimleri engellenen Yunanlılar nisanda Tesalya’daki Osmanlı güçlerinin üzerine Prens Konstantin komutasında askeri birlikler gönderdiler. Nisan sonlarına gelindiğinde, savaşa yeterince hazırlıklı olmayan Yunanlılar, son yıllarda Almanların gözetiminde yeniden düzenlenmiş olan Osmanlı ordusu karşısında bozguna uğramışlardı. Bunun üzerine Yunanistan Avrupa devletlerinin baskılarına boyun eğerek askerlerini Girit’ten çekti ve Makedonya’da ateşkese razı oldu (20 Mayıs 1897).

Ateşkes ve Sonuçları

4 Aralık’ta imzalanan barış antlaşmasıyla Yunanlılar Osmanlılara savaş tazminatı ödemeyi, Tesalya’da Osmanlı Devleti’ne bir miktar toprak bırakmayı ve uluslararası bir mali komisyonun Yunan maliyesini denetlemesini kabul ettiler. Bunun ardından, Osmanlı askerleri de uluslararası koruma altına alınan Girit’ten çekildi ve adada Yunan kralının ikinci oğlu Prens Georgios’un başında bulunduğu özerk bir yönetim kuruldu (1898). En sonunda Girit, I. Balkan Savaşı’nı sona erdiren Londra Antlaşması’yla (1913) Yunanistan’a katıldı.

Advertisement

Leave A Reply