Midye Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Midye nasıl bir hayvandır? Midye hayvanının özellikleri, yaşam koşulları, çeşitleri, yaşam koşulları, besin değeri hakkında bilgiler.

Midye Hakkında Bilgi

Denizlerde, kayalara, rıhtım direklerine, gemi diplerine yapışık olarak yaşayan bir deniz hayvanıdır. Yumuşakçaların yassı solungaçlılar takımındandır. Midyenin vücudu, dışı mavimtırak, içi sedef parlaklığında, yumurta biçimi, şişkin iki kabuk arasında saklıdır. Kısa zamanda üreyerek birbirleri üzerine yığılırlar; böylece, çok geniş alanlara yayılırlar. Gemilerin diplerinde biriken midyeler, teknenin yolunu kesmemesi için, zaman zaman kazınarak temizlenir.

Midyenin dış görünüşü iki kabuktan ibarettir. Kireçli bir maddeden ileri gelen bu iki kabuk, kenarlarından, menteşe gibi bir parçayla, birbirlerine bağlıdır. Ayrıca, içerideki iki kas, bu kabukları birbirine bağlar, kabukların aralanıp kapanmasını sağlar

Midyelerin yumuşak vücudu, kabuklardan başka, içeriden, ayrıca manto denilen yumuşak bir zarla da kaplıdır. Altta, üstte ikişer tane olan bu mantonun dıştakileri kabuklara yapışıktır, salgıladıkları bir maddeyle kabuğu meydana getirirler; içteki de, hayvanın vücuduna yapışıktır Bu ikisinin arasında midyenin yassı birer levha biçimindeki solungaçları bulunur Bu solungaçların üzerindeki küçük tüycüklerin devamlı olarak kıpırdanmalarıyla kabuğun üzerindeki delikten içeriye giren su, bütün vücudu dolaştıktan sonra, alttaki delikten dışarı çıkar. Böylece, midye suyun içindeki çok küçük deniz hayvancıklarıyla beslenmiş olur. Hayvanın ağzı dudak uzantılarının arasındadır. Sindirim sistemi bir mideyle kısa bir bağırsaktan ibarettir. Sindirim borusu, iki karıncıktan meydana gelen kalbin içinden geçer. Kan solungaçların arasından geçerken temizlenir.

midye

Kaynak: pixabay.com

Midyenin etli, yumuşak ayağı bir baltayı andırır. Bunun salgıladığı bir madde bisüs denilen ipliksi uzantılar meydana getirir. Midye bu uzantılarla kayalara, kazıklara tutunur.

Advertisement

Midyeler yumurtayla ürerler. Dişi midye yaz ayları içinde 400.000’e yakın yumurta bırakır. Bunlardan çıkan yavrular ancak yarım milimetre kadardır, analarının solungaçları üzerine yapışık olarak yaşarlar Büyüyen yavrular, ya analarının kabuklarına, ya da bazı balıkların solungaçlarına tutunarak yaşarlar. Bu kurtçuklar titreyen tüylerle hareket ederler saydamdırlar, kabukları da yoktur Başkalaşım geçirerek, beş yılda, analarına benzeyen bir hale gelirler.

Midye, eti çok sevilen bir deniz hayvanıdır Bunun için, birçok yerlerde midye üretilir Özellikle, kuzey Fransa kıyılarında denizin bir kısmını çevirirler, içine kireçli kazıklar dikerek midye tarlaları meydana getirirler. Yavrular burada kolayca tutunur, kazıklardaki kireçle kabuklarını kısa zamanda meydana getirebilirler.

Yenecek midyenin lağım dökülen yerlerden, demir, bakır bulunan yerlerden toplanmamış olmasına dikkat etmelidir. Bu gibi yerlerden toplanan midyeler yenirse, insan zehirlenebilir. Midyeden zehirlenen hastaya önce kusturucu ilaçlar vermeli, sonra doktora başvurarak, zamanında tedbir almalıdır.


Kaynak – 2

Midye; (Lat. Mytilus). Yassısolungaçlılar sınıfının Midyegiller familyasına giren bir yumuşakça türüdür. Kuzey yarımkürenin kuzeyinde, Akdeniz’den Kuzey Carolina, Kaliforniya ve Japonya‘ya kadar yayılmıştır. İki kapaklı bu yumuşakçalarda oval kapakların her ikisi de aynı büyüklük ve biçimde olup sivri uçta yumru gibi bir kabarıklık vardır. Kapakları bir ön ve bir arka yaklaştırıcı kas aracılığıyla çaprazlamasına ve çok sıkı bir biçimde birbirlerine bağlanmışlardır.

Genellikle dişleri yoktur. Renkleri koyu mor, kara mavi ya da kahverengidir. Kabukların iç yüzü sedef kaplıdır ve çoğunlukla midyenin içinde küçük mavi inci taneleri görülür. Midyenin boyu genellikle 5 cm’dir, ama 23 cm uzunluğunda midyelere de rastlanmıştır. Midye toplu halde yerleşik bir yaşam sürer. Midye, ayak tarafından örülen kalın liflerle (byssus) kendisini kayaya bağlar. Bu konum her zaman sürekli değildir; eğer midye yerini beğenmezse bu lifleri koparıp başka bir kayaya bağlanabilir. Protein bakımından zengin olduğu için yenebilir. Midye dünyanın en değerli besin kaynaklarından biridir. Her metrekareden elde edilen protein açısından midye tarlaları büyükbaş hayvanla beslenen meraları geride bırakır.

Advertisement


Leave A Reply