Şen Dul Opereti Konusu

0
Advertisement

Şen Dul Opereti kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Şen Dul Operetinin konusu, ilk gösterimi, özeti, hakkında bilgi.

Şen Dul Opereti

Şen Dul (DİE LUSTİGE WİTWE)

Üç perdelik operet.

Metin: Victor Léon ve Leo Stein.
Besteci: Franz Lehar
İlk oynanış: 1905 Viyana
Türkiye’de ilk oynanış: 1965 Ankara.

Başlıca kişiler:

Baron Mirko Zeta, Valencienne, Kont Danilo Danilowitsch, Hanna Glawari, Camille de Rosillon, Vikont Cassada, Raoul de St. Brioche, Njegus.

Konunun geçtiği çağ ve yer: Yüzyılın başlarında Paris.

Advertisement

Konusu

Balkanlarda küçük Pontevedrinya devletinin Paris Büyükelçisi Baron Mirko Zeta’nın doğum günü sefaret salonunda kutlanmakta, görevliler ve konuklar çılgınca dansedip eğlenmektedirler. Ancak Zeta’nın derdi büyüktür; Pontevedrinya’nın en zengin adamı Glawari’den dul kalan güzel Hanna eğlenmek ve belki de evlenmek üzere Paris’e gelmiştir. Kadın eğer bir yabancıyla evlenirse 20 milyonu aşan serveti ülkesinden çıkmış olacaktır.

Bu tehlikeyi önlemesi için talimat alan Zeta Hanna’yı sefaret ataşesi süvari teğmeni Kont Danilo ile evlendirmeyi düşünmüştür. İşte Hanna tüm zerafet ve güzelliğiyle görünmüş, salondaki erkekleri hayran bırakmıştır. Biraz sonra Zeta’nın Maxim Gazinosu’ndan çağırttığı çapkın Kont Danilo da gelir, elçi planını açıklar. Ancak vatan görevi de olsa kontun evlenmeye niyeti yoktur. Sonra Hanna ile karşılaşır; birbirlerini tanırlar hemen. Kont Danilo çok eskiden onunla evlenmek istemiş, ancak amcası halktan bir kızı almasını engellemiştir. Beri yanda elçinin eşi Valencienne, Camille de Rosillon adlı bir Fransızla flört etmektedir. Adam kadının yelpazesine «”seni seviyorum” sözcüklerini yazmıştır. Bir ara yelpazenin kaybolması iki sevgiliyi kaygılandırmıştır.

Hanna

Erkekler dans için “dam”larını seçerlerken tümünün de Hanna’yı istemesi üzerine Kont Danilo kadınla dansın on bin frank değeri olduğunu bildirir, sonra kollarına alarak dönmeye koyulur. Böylece yabancıların ona yaklaşmasını önlemiştir. Bu arada halk dansları ve halk türküleri birbirini izlemektedir. Kadın “Orman Perisi Vilja”nın türküsünü söylerken Kont Danilo’ya olan eski sevgisinin tekrar uyanmaya başladığını da sezmiştir. Genç subay ona olan eğilimini açıkça göstermemekte, ihtiyatlı davranmakta, bu durum güzel dulu üzmektedir. Valencienne ise Rosillon’un aşkına son vermek isteğindedir, ona bir veda öpücüğü vermek üzere küçük pavyona girmekten çekinmez. Olayı Zeta görmüş, anahtar deliğinden bakarak içerdeki kadının kimliğinden emin olmak istemiştir. Tehlikeyi sezen sefaret görevlisi Njegus hemen Hanna’ya koşar, durumu bildirir, Valencienne’i arka kapıdan çıkarırlar. Yerine Hanna geçer.

Pavyon açılınca güzel dul mağrur Rossilon’un kolunda çıkarak onunla evleneceğini açıklar. Kont Danilo duruma fena bozulmuş, Maxim’e gitmek üzere yola çıkmıştır. Aradan bir süre geçmiş, Hanna evinde yeni bir parti düzenlemiş, salonunu Maxim gibi döşetmiş, oradaki kızları çağırtmıştır. Kont Danilo bu davranışın anlamını sezmiş, beri yanda Zeta dulun Rosillon’la evlenmesi tehlikesi karşısında Valencienne’ den ayrılıp kocası olmaya karar vermiştir. Ancak Hanna bir gerçeği ortaya atar; kiminle olursa olsun, evlendiğinde miras devlet kasasına geçecek, kendisi yararlanamayacaktır. Kont Danilo çok memnundur; kadının zengin olmasından duyduğu korku ve endişe artık gereksizdir, ikisi birbirlerinin kollarına atılırken Njegus kayıp yelpazeyi bulduğunu haberler. Zeta eşinin yelpazesini tanır, hemen kapar içinde karısının yazısıyla şu cümle vardır: “Ben namuslu bir kadınım.”

Lehar‘a operet tarihindeki unutulmaz yerini sağlayan bu ünlü yapıtın konusu Fransız yazan Meilhac’ın “Sefaret Ataşesi” adlı oyunundan alınmıştır. “Şen Ehil” her müzik parçasının olağanüstü zarafeti, genel yapısında ustalıkla yansıtılan Paris neş’esi yanında Balkanlara özgü ulusal renkleriyle bir anda sevilmiş, dünyanın hemen her sahnesinde yer almış, filmleri yapılmıştır.

Advertisement


Leave A Reply