Ahmet bin Ali Kutbuddevle Kimdir?

0
Advertisement

Karahanlı hükümdarı Ahmet bin Ali Kutbuddevle hakkında bilinenler doğrultusunda kısaca bilgi veren sayfamız. Ahmet bin Ali Kutbuddevle kimdir?

Ahmet bin Ali Kutbuddevle Kimdir?

AHMET bin ALİ KUTBUDDEVLE, Karahanlı hükümdarı (7-1016/ 1017). Babası Ali bin İsa’dan sonra Büyük Kağan sıfatıyla 998’de Karahanlı tahtına çıktı. Hükümdarlığının ilk yılları hakkında fazla bir bilgi yoktur. Abbasi halifesini ilk olarak tanıyan Ahmet bin Ali’ye ait sikkelerin ön yüzünde halifenin adı ve mevla emirü’l-mü’minin (müminlerin emirinin kölesi) diye bağlılık sözleri vardır.

Ahmet bin Ali hükümdarlığının son yıllarında şiddetli bir hastalığa yakalanınca Arslan Ilig Mansur bin Ali kendisini Büyük Kağan ilan etti ve devletin başkentini ele geçirmek için başkente yürüdü. 1015-1016 yıllarında Balasagun’ da basılan paralarda Büyük Kağan olarak geçer.

Ahmet bin Ali, Yusuf Kadir Han ve Ali Tigin’in de destek ve yardımıyla Mansur bin Ali üzerine yürüdü ve 3 ay süren bir savaştan sonra karşıtlarını tam bir bozguna uğrattı (1016/ 1017). Bundan kısa bir süre sonra Yusuf Kadir Han ve Mansur bin Ali arasında süren Büyük Kağanlık çekişmesi, sonunda anlaşmayla sonuçlandı.

Advertisement

Leave A Reply