T.M. Aluko Kimdir?

0
Advertisement

Nijerya’lı yazar Timothy Mofolorunso Aluko hayatı ve eserleri ve edebi hayatı ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

T.M. Aluko Kimdir?

Timothy Mofolorunso AlukoTimothy Mofolorunso Aluko (d. 14 Haziran 1918, Ilesha, Nijerya – 1 Mayıs 2010 Lagos), Afrika’da 20. yüzyıldaki toplumsal değişmeyi ve kültür çatışmasını ele alan Nijeryalı roman ve öykü yazarı.

Mesleği inşaat mühendisliği ve kent tasa-nmcılığı olan Aluko, Ibadan, Lagos ve Londra’da öğrenim gördü. Batı Nijerya bayındırlık işleri müdürlüğü ve Lagos Üni-versitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Önce öyküleriyle tanındı. Bazı öyküleri İngiltere’de ödül kazandı ve BBC’nin Afrika Servisi’nde yayımlandı.

Bunları izleyen dört romandan ilki, Hıristiyan ve Yoruba ahlak anlayışlarının çatışması üzerine bir taşlama olan One Man, One Wife’dır. (1959; Bir Adam, Bir Zevce). Aluko kitapta Hıristiyan misyonerlik ilkelerinin bir köy topluluğunda yarattığı düş kırıklığını ele alıyordu. İkinci romanı One Man, One Matchet’da (1964; Bir Adam, Bir Pala) toy bir yerel memurun deneyimli bir politikacıyla çatışmasını mizahi bir üslupla anlattı.

Kinsman and Foreman’da (1966; Akraba ve Müdür) kendi mesleki yaşamından yola çıkarak, idealist bir mühendisin, çevrenin saygısını kazanmış bir bayındırlık müdürü olan amcasının yolsuzluklarına karşı mücadelesini derin bir kavrayışla işledi. Chiefthe Honourable Minister’da ise (1970; Saygıdeğer Bakan Şef) bağımsızlığını yeni kazanmış bir ülkede, bir başöğretmenin bayındırlık bakanlığına atanmasının yol açtığı olayları gene mizah dolu bir üslupla anlattı. 1973’te His Worshipful Majesty (Çok Saygıdeğer Majesteleri) adlı romanı yayımlanan Aluko, dolaysız anlatımı, incelikli üslubu ve alaycı mizahıyla eleştirmenlerin övgüsünü kazanmıştır.

Advertisement

Leave A Reply