Buenaventura Báez Kimdir?

0
Advertisement

Buenaventura Báez kimdir? Dominik’li ve pek de iyi hatırlanmayan bir siyasetçi olan Buenaventura Báez hakkında genel bilgiler.

Buenaventura Báez Kimdir?

Buenaventura BáezBuenaventura Báez (d. 1810, Azua de Compostela, Hispaniola – ö. 1884, Porto Riko), Dominik Cumhuriyeti’nin beş dönem devlet başkanlığını yapmış siyaset adamı. Daha çok ABD’nin Dominik’i ilhak etmesi yönündeki girişimleriyle tanınır.

Varlıklı ve tanınmış bir ailenin oğluydu. Avrupa’da eğitim gördü. 1843’te, Hispaniola Adası üzerinde, Haiti’den bağımsız bir Dominik Cumhuriyeti kurulmasını sağlayan ayaklanmanın başında yer alarak siyasete atıldı. O dönemde bağımsızlığın ancak Fransız koruması altında sürdürülebileceğine inanıyordu; bunu sağlamak üzere 1846’da Avrupa’ya gönderildi. Ama Fransızlar bu öneriye ilgi göstermedi.

İlk devlet başkanlığını 1849-53 arasında yapan Bâez, 1850’de ülkesinin ABD’ye katılması için girişimde bulunduysa da başa-nsız oldu. İkinci başkanlık dönemi (1856-58), adının bir yolsuzluğa kanşması üzerine gerçekleştirilen darbeyle sona erdi. Daha sonra İspanya’yı Dominik Cumhuriyeti’ni işgal etmeye çağırdı; bunun karşılığında Avrupa’da, masrafları İspanyollarca karşılanan rahat bir sürgün yaşamına başladı. İspanyollar 1865’te Dominik’ten çekilince, üçüncü kez başkan olmak üzere ülkeye döndü. Mayıs 1866’da yeni bir darbeyle düşürüldü. 1868’de yeniden başkanlığa getirildi. Bu kez ABD’nin Dominik’i ilhak etmesini sağlamaya kararlı olan Bâez, görünüşte ülkesini Haiti’ye karşı koruma gerekçesiyle ABD’yi savaş gemileri yollamaya ikna etti. Gerçekte kendi iş çıkarlarını korumaya çahşıyordu. Savaş gemileri bir süre sonra çekilince, 1874’te yeniden görevden ayrılmak zorunda bırakıldı. 1876-78 arasındaki son başkanlık döneminin ardından, Porto Riko’ya sürüldü ve yaşamının sonuna değin orada kaldı.

Bâez tarihe, halkının canına ve mahna aldmş etmeyen koyu bir rüşvetçi ve zorba olarak geçmiştir.

Advertisement

Leave A Reply