Dumanı Doğru Çıksın Da Ne Demektir? Deyimin Anlamı ve Hikayesi

0
Advertisement

Dumanı Doğru Çıksın Da ne demektir? Dumanı Doğru Çıksın Da deyiminin ne anlama gelir, deyiminin hikayesi ve örnek cümlelerde kullanımı.

Dumanı Doğru Çıksın Da Anlamı;

İyi ve güzel olmasa bile yönteme uygun olsun anlamında kullanılan bir deyimdir.

Dumanı Doğru Çıksın

Deyimin Hikayesi;

Büyük sûfî İbrahim Ethem’in Belh emiri Rükneddin’in oğlu ve Belh hükümdarı Mehmed Harzem’in kardeşi olduğu bilinir. Hakkındaki türlü hikâye ve menkıbelerle ünlüdür. İbrahim Ethem hazretlerinin hayat hikâyesi sıra dışı ve ibret vericidir. Rivayete göre dünyevi her şeye malik olduğu halde mutluluğu bulamayan İbrahim Ethem tacını tahtını terk edip, o tekke senin bu tekke benim diyar diyar dolaşıp kendine bir mürşid ararken bir şeyhin dergâhında karar kılar. Tekke adabı gereği öyle hemen tekkeye kabul edilmek mümkün olmaz. İbrahim Ethem önce tekke mutfağına aşçı yamağı olarak verilir. İbrahim Ethem tam yedi yıl sabırla bulaşık yıkar, ormandan odun taşır. Fakat aşçıbaşı İbrahim Ethem’in getirdiği odunları beğenmez: “Bu odunlar eğridir, buranın kapısından eğri odun girmez” diyerek acemi dervişi zora koşar.

Nihayet yedinci yılın sonunda yine böyle aşçıbaşı odunları eğri bulup konuşmaya başlayınca yedi yıldır sabreden İbrahim Ethem “Hakikat kapısında teveccüh zarfa değil, mazrufadır. (Görünüşe değil içeriğe önem verilir.) Madde, cisim ve beden; birer zarftır. Mazruf olan ruhtur. Amaç ruhun özürsüz olmasıdır. Bunun gibi, odunlar da eğri olabilir, dumanı doğru çıksın da” deyip, sabrının sınırına da gelmiştir. “Ben gidiyorum, eyvallah” diyecekken Şeyh Efendi’den haber gelir, İbrahim Ethem’i huzuruna çağırır. Tekkeye kabul edilmiştir.

Bu deyim, bir iş veya görevin yapılış şekline değil, sonucunun olumlu ve verimli olmasına önem vermek gerekir anlamında kullanılır.

Advertisement

Cümle İçinde Kullanımı;

  • İş yapma tarzı biraz sıra dışı ama dumanı doğru çıksın da ben karışmıyorum, sonuca bakıyorum.
  • O öğretmenin öğretme tarzı diğerlerinden farklı ama dumanı doğru çıksın da nasıl öğretirse öğretsin.
  • Dumanı doğru çıksın yeter, bir an önce işi bitirelim.
  • Dumanı doğru çıksın yemekleri akşama kadar yetiştirsin de mutfak batsa da önemli değil, ben temizlerim.


Leave A Reply