Adem Elması Nedir? Ne İşe Yarar? Nerede Bulunur? Ameliyatı Var Mı?

0
Advertisement

Adem Elması nedir, ne işe yarar? Adem Elması nerede bulunur, neden bazı insanlarda vardır? Ameliyatla adem elması çıkarılabilir mi?

Adem Elması

Ergenlik döneminde, ergenler bir dizi fiziksel değişiklik yaşarlar. Bu değişiklikler gırtlaktaki büyümeyi (ses kutusu) içerir. Erkeklerde, gırtlağı çevreleyen tiroid kıkırdağının ön kısmı dışarı doğru çıkıntı yapar ve “Adem’in elması” olarak bilinen bir özellik oluşturur.

adem elması

Bu doğal beden özelliğinin adı, Adem ve Havva’nın Cennet Bahçesi’ndeki hikayesine dayanmaktadır. Adem elma ağacından bir parça yasak meyve yer ve bir kısmı boğazına yapışır. “Adem’in elması” adı buradan geliyor.

Ancak, bir Adem elmasının yediğiniz yiyecekle hiçbir ilgisi yoktur ve dini bir şey göstermez. Sadece larinks ile ilgilidir ve öncelikle sadece erkeklerde görülür.

Kadınlarda Adem elması olabilir mi?

Ergenlik döneminde erkekler daha büyük bir gırtlak geliştirir. Bu, zaman içinde seslerini derinleştirir ve boğazın önünde, Adem elması olarak bilinen yumru oluşturabilir.

Advertisement

Kızlarda da ergenlik döneminde seslerinde değişiklikler olur. Kadınlarda laringeal büyüme derecesi erkeklerde olduğu kadar önemli değildir, bu nedenle çoğu kadının Ademin elması yoktur. Daha büyük gırtlakları olan bazı kadınlarda vardır, ancak bu sadece gırtlağın boyutunu gösterir. Bazı kadınlarda, daha büyük bir gırtlak, vücut kılları gibi diğer vücut değişikliklerinden de sorumlu olan artan miktarda testosterondan kaynaklanabilir.

Adem elması Ne İşe Yarar?

Adem elmasının kendisi herhangi bir tıbbi işleve hizmet etmez, ancak gırtlak işe yarar. Larinks (gırtlak) ses tellerinizi korur. Ses telleri aşağıdaki işlevlere sahiptir:

  • konuşmak
  • bağırmak
  • gülmek
  • fısıldamak
  • şarkı söylemek

Bir Adem elmasına sahip olmak, yukarıdaki işlevleri, Adem elması olmayan birinden daha iyi yapabileceğiniz anlamına gelmez. Sadece larinksinizin biraz daha büyük olduğu anlamına gelir.

Adem elması ne zaman gelişir?

Adem elması ergenlik döneminde gelişir. Bu aşamadan önce, kızlar ve erkekler benzer gırtlak boyutlarına sahiptir. Ergenlik döneminde, gırtlak büyür ve ses tellerini korumak için daha fazla kıkırdak kazanır. Buna karşılık, sesiniz doğal olarak derinleşir. Larinks gelişimi erkeklerde kızlardan daha büyüktür.

Kıkırdak, kan damarı olmayan bağ dokusundan yapılır. Adem elması tiroid kıkırdağının önündeki şişkinliktir. Tiroid beziniz boynunuzun tabanında bulunur. Vücudunuzdaki metabolik fonksiyonlardan sorumludur. Ekstra tiroid kıkırdağına sahip olmak tiroid fonksiyonunuzu etkilemez. Tiroid kıkırdağı tiroid bezinin üzerinde bulunur.

Tıpkı diğer beden değişiklikleri gibi, Adem elması bir gecede aniden ortaya çıkmaz. Sesiniz ara sıra gıcırtı gibi değişiklikler geçiriyorsa, gırtlaklarınızın büyüme sürecine uyum sağladığı anlamına gelebilir.

Advertisement

Neden bazı insanların Adem elmaları diğer insanlardan daha büyüktür?

Bazı insanların Adem elmaları diğerlerinden daha büyüktür. Çünkü bazı insanlar ses tellerinin etrafında daha fazla kıkırdak geliştirir veya daha büyük bir gırtlağa sahiptir. Daha büyük bir Adam elması olan insanlar, daha küçük olanlardan daha derin bir sese sahip olma eğilimindedir. Bu yüzden kadınların genellikle erkeklerden daha az derin sesleri vardır. Bir Adem elması sizi normalden daha net veya daha yüksek sesle konuşturmaz.

Adem’ elması tıbbi bir endişe değildir ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.

adem elması

Adem elmasının boyutu cerrahi olarak değiştirilebilir mi?

Adem elmasına sahip olmak (veya sahip olmamak) kendi benzersiz genetik yapınıza bağlıdır. Yine de, Adem elmasını değiştirmek için, ister geliştirmek ister tamamen küçültmek isteyin, cerrahi seçenekler var.

Adem elma gelişimi genellikle bir adayın daha stereotipik olarak erkeksi yüz özellikleri istediği erkeklik cerrahisinde görülür. Adem elma etkisini yaratmak için tiroid kıkırdağının üstüne kıkırdak yerleştirilmesini içerir. Bu, sigorta kapsamına girmeyen kapsamlı bir plastik cerrahi türüdür. Öncelikle cinsiyet hoşnutsuzluğu olan kişilerde kullanılır.

Ameliyattan sonra iyileşme birkaç hafta sürebilir. Adem elması geliştirmesinin tüm yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.

Kondrolarengoplasti olarak bilinen bir Adem elmasını çıkarmak için bir ameliyat türü de vardır. Bu prosedür fazla tiroid kıkırdağının tıraş edilmesini içerir. Adem elması azaltması iyileşmesi zaman alan kapsamlı bir ameliyattır. Nadir yan etkiler arasında ses yeteneğinde zayıflık ve daha sonra sesinizde değişiklikler yer alır.

Özetle

Adem elması, tiroit kıkırdağının boynun önünde daha belirgin görünen bölgesi için bir isimdir. Çoğunlukla larenksin daha belirgin büyümesi nedeniyle ergenlik sonrası erkeklerde görülür, ancak kadınlarda da ortaya çıkabilir. Bir Adem elması (veya eksikliği) cerrahi olarak ele almak istediğiniz bir şeyse, seçeneklerinizi doktorunuzla tartışın.


Leave A Reply