Mezamorta Hüseyin Paşa Kimdir?

0
Advertisement

Mezamorta Hüseyin Paşa kimdir? Osmanlı kaptanıderyalarından Mezamorta Hüseyin Paşa hayatı, biyografisi, dönemi önemli olaylar hakkında bilgi.

Mezamorta Hüseyin Paşa

Mezamorta Hüseyin Paşa; (ö. 17 Temmuz 1701, Pâros ya da Eğriboz Adası), Ege Denizinde Osmanlı egemenliğinin yeniden kurulmasında önemli rol oynayan kaptanı deryadır.

Yaşamının ilk yıllarına ilişkin kesin bilgi yoktur. 1674’ten sonra korsan olarak ün kazandı. Artan etkisinden çekinen Cezayir dayısı Baba Hasan tarafından Fransızlara rehin olarak verildi (1683). Cezayir’e dönünce Baba Hasan’ı öldürerek Cezayir dayısı seçildi; aynı zamanda Cezayir beylerbeyi oldu (1684). 1686’da Mora’ya sefer düzenleyen Osmanlılara yardım gönderdi. 1688’de Fransa kıyılarına saldırdı. 1689’da dayılıktan ayrıldı, ama beylerbeyi olarak kaldı. 4 Ocak 1690’da kaptanı deryalığa getirildiyse de, Cezayir’de ayaklanan askerlerin isteği üzerine 8 Şubat’ta görevden alındı. Mart 1690’da Tuna donanmasının kaptanlığına atandı. Bu görevi sırasında Vidin’in geri alınması için yapılan seferi Tuna’dan destekledi.

Eylül 1691’de kalyonlar kaptanlığına getirilerek Rodos Adası’na gönderildi. Kaptanıderya Amcazade Hüseyin Paşa’nın Sakız Adasının Venediklilerden geri alınmasıyla sonuçlanan seferine katıldı. Bu seferde gösterdiği başarı üzerine 11 Mayıs 1695’te yeniden kaptanı deryalığa getirildi. Venediklilere karşı kazandığı zaferlerle Ege Denizinde Osmanlı egemenliğinin yeniden kurulmasında etkili oldu. Öte yandan donanmayı yenileştirmek için Avrupa’da kullanılan kalyon tipi gemilerin yapımına önem verdi ve donanmada yeni düzenlemelere girişti.

Advertisement

Leave A Reply