Peruzzi Ailesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İtalyan Peruzzi ailesi ile ilgili genel ve tarihi bilgilerin yer aldığı sayfamız. Peruzzi ailesi ile ilgili bilgiler.

Peruzzi Ailesi Hakkında Bilgi

Peruzzi Ailesi ortaçağın önde gelen İtalyan banker ailelerinden. 14. yüzyılda iflas etmeleri ortaçağın sonlarında yaşanan büyük ekonomik bunalımın habercisi olmuştur.

Peruzzi Aile Arması

Peruzzi Aile Arması

Halktan gelen eski bir Floransa ailesi olan Peruzziler, Floransa Cumhuriyeti’ne hizmet eden 10 gonfaloniere ve 54 priore (yönetim organı üyesi) yetiştirdiler. Yaklaşık 1275’te banker olarak adlarını duyurduktan sonra kısa sürede Avrupa’nın önemli merkezlerinin çoğunda şubeler kurdular ve Bardi ailesinden sonra en önemli ikinci banker ailesi durumuna geldiler.

1330’lardan başlayarak önce Bardilerle birlikte, daha sonra kendi başlarına İngiltere kralı III. Edward’a büyük miktarda borç veren Peruzziler, para ve yün bağışlarıyla gümrük ve vergi gelirlerini toplama ayrıcalığı karşılığında Edward’ın İskoçya ve Fransa’daki savaşlarını finanse ettiler. Ama 1338-39 yıllarında Edward’ın giderek artan savaş giderlerini karşılamak için verdikleri borçlar Bardilerle birlikte kaynaklarının tükenmesine neden oldu. 1342-45 arasında iki ailenin üyeleri de iflas gerekçesiyle tutuklandı ve her tür faiz talebinden vazgeçmeleri koşuluyla serbest bırakıldılar. Olayın ardından İngiltere kralı Peruzzilere olan büyük borcunu iptal etti. Napoli kralı aynı tarihlerde her iki aileye olan borçlarını ödemeyeceğini açıkladı. Fransa kralı ise iki ailenin üyelerini de sınır dışı edip mallarına el koydu.

Bu gelişmeler Floransa’da da paniğe yol açtı. Bardiler, Peruzziler ve öteki büyük banker aileleri iflastan kurtulabilmek amacıyla, maliye ve dış politika alanlarında denetim altında tutmayı umdukları Atina dükü Brienneli Gualtiero’yu Floransa’da yönetime getirdiler. Ama beklentileri gerçekleşmeyince 1343’te Gualtiero’yu devirdiler. Peruzziler popolo minuto’yu (küçük esnaf ve tüccar) iktidara getiren devrimin ardından kesin olarak iflas ettiler.

Advertisement

Leave A Reply