Serik Nerededir?

0
Advertisement

Serik nerededir? Serik hangi ilimize bağlıdır? Serik ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Antalya İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Gebiz), 62 köyü vardır. İlin orta bölümünde; kuzeyden Burdur’un Bucak ve Isparta’nın Sütçüler, doğudan ilin Manavgat, güneyden Akdeniz, batıdan Merkez ilçeleriyle çevrilidir.

Yükselti, güneyden kuzeye doğru artar. Kuzeydeki dağlık alan Toroslar’ın güney parçalarından Sarp Dağı’dır (2.004 m), Kuyucak Dağı (2.468 m), ilçenin en yüksek noktasıdır. Kıyı boyunca ova düzlükleri uzanır. Kuyucak Dağı’ndan kaynaklanan Köprü Çayı doğrudan, Toroslar ve Kovada Gölü’nden gelen suların oluşturduğu Aksu Çayı, batıdan Akdeniz’e ulaşır. Her iki çay da, dağlar arasında derin vadiler içinde akar. Köprü Çayı iki kola ayrılır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi egemendir. Yıllık ortalama sıcaklık 18 -19°C, yağış tutarı 1.047 mm’dir. Alçak kesimlerde Akdeniz çalı bitkileri (maki) geniş alanlar kaplarken, yukarlarda kızılçam, karaçam ve sedir ormanları, doğal bitki örtüsünü oluşturur. Ekonomi; tarım, hayvancılık ve turizme dayanır. Buğday, arpa, kurufasulye, yulaf, bakla, pamuk, yerfıstığı, susam, elma, portakal, armut yetiştirilen başlıca tarımsal ürünlerdir. Seracılık gelişmiştir. Koyun ve kılkeçisi beslenir. Tarım ürünleri ve canlı hayvan ticareti yapılır. Manganez yatakları vardır. Zengin tarihsel eserler, kıyılar, turizmin gelişiminde önemli rol oynayan öğelerdir.

İlçe antik kent kalıntıları yönünden zengindir: Silyon Kenti kalıntıları, Aspendos (Belkıs) Tiyatrosu, su kemerleri, agora ve çevresinde dükkânlar, bazilika, çeşme, tapınak, odeon vb. Antalya Körfezi’nin doğu kıyısında, Antalya-Alanya Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 50 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 34 km uzaklıktadır.


Leave A Reply