Adenokarsinom Nedir? Tanımı, Kanser Çeşitleri, Tanı ve Tedavisi

0
Advertisement

Adenokarsinom nedir? Adenokarsinom ne anlama gelir? Adenokarsinom kanser çeşitleri vücutta nerelerde bulunur ve tedavisi nasıl yapılır?

Adenokarsinom Nedir? Tanımı, Kanser Çeşitleri, Tanı ve Tedavisi

Adenokarsinom Nedir?

Doktorunuz size adenokarsinomunuz olduğunu söylerse, organlarınızdaan birinin içini örten bezlerde başlayan bir kanser türü var demektir.

Adenokarsinom kolonunuz, göğüsleriniz, özofagus, akciğerler, pankreas veya prostat gibi birçok yerde olabilir.

Kanser olduğunuzu öğrendiğinizde kendiniz endişeli hissetmeniz doğaldır, ancak tedavilerin hastalığı yavaşlatabileceğini veya durdurabileceğini unutmayın. Kemoterapiye, radyasyona, hedefe yönelik tedaviye veya ameliyata ihtiyacınız olabilir. Siz ve doktorunuz, tümörlerin nerede büyüdüğü ve ne kadar zamana sahip olduğunuza bağlı olarak en iyi yaklaşıma karar vereceksiniz.

Adenokarsinom Başlangıcı

Vücudunuzda yer alan bezler, vücudunuzun iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu birçok işlem ve iş yapar. Organlarınızı düzenleyen bezlerdeki hücreler kontrolden çıktığında adenokarsinom olursunuz. Adenokorsinom başka yerlere yayılabilir ve sağlıklı dokulara zarar verebilir.

Advertisement

Adenokarsinom nerede başlayabilir?

Kolon ve rektum. “Kalın bağırsak” olarak da adlandırılan kolon, sindirim sisteminizin bir parçasıdır. Yediğiniz yiyecekten su ve besinleri uzaklaştırmaya yardımcı olan uzun bir tüp. Adenokarsinom en sık görülen kolon kanseri türüdür. Genellikle ilk başta zararsız olan ancak kansere dönüşebilen küçük bir polip veya büyüme şeklinde başlar. Hastalık ayrıca, bağırsaklarınızdan, dışkı denilen sindirilmiş yiyeceklerden gelen artık atıkların vücudunuzdan dışarı atıldığı kısım olan rektumunuzda da başlayabilir.

Göğüsler. Meme kanserlerinin çoğu adenokarsinomlardır. Sütün üretildiği memelerin memelerinde başlarlar.

Yemek borusu. Bu, ağzınızdan midenize yiyecek taşıyan tüp. Adenokarsinom genellikle, yemek borunuzun alt kısmını kaplayan mukus bezlerinde başlar.

Akciğerlerde yer alan adinarsinom

Akciğerlerde yer alan adinokarsinom

Akciğerler. Adenokarsinom, akciğer kanserlerinin yaklaşık% 40’ını oluşturur. En sık akciğerlerin dış kısmında bulunur ve diğer akciğer kanseri türlerinden daha yavaş büyür. Sigara içiyorsanız veya alışkınsanız büyük risk altındasınız demektir.

Pankreas. Bu, karnınızın arkasında, karnınızın arkasında bir organdır. Yiyecekleri sindirmeye yardımcı olan hormonları ve enzimleri yapar. Pankreas kanserlerinin yaklaşık% 85’ine adenokarsinom neden olur. Bu tümörler bu organın kanallarında başlar.

Prostat. Bu, mesanenin hemen altındaki erkeklerde bir bezdir. Sperm hücrelerini koruyan sıvının bir kısmına yardımcı olur. Adenokarsinom, bu sıvıyı oluşturan hücrelerde başlar. Çoğu prostat kanseri bu tiptir.

Advertisement

Adenokarsinom Nasıl Teşhis Edilir?

Kanser türünüze bağlı olarak ağrı, ishal, kanama veya yorgunluk gibi semptomlarınız olabilir. Ancak daha önce, bir şeyin yanlış olduğunu hissetmeyebilirsiniz.

Doktorunuz size fiziki muayene yapacak. Herhangi bir şişme veya büyüme olup olmadığını görmek için organlarınızı hissedebilir.

Kolonoskopi gibi düzenli tarama testleri yaptırdığınızda bir doktorun polipleri kontrol etmek için kolonunuza bir tüp koyduğunda bir şeyin doğru olmadığını da fark edebilir.

Ayrıca, herhangi bir organınızda adenokarsinom olup olmadığını görmek için testler alabilirsiniz:

Kan testleri. Kanınız olası kanser belirtilerini gösterebilir. Örneğin, doktorunuz kanamalı bir tümörden anemi olup olmadığını kontrol edebilir. Ayrıca, bazı enzimlerin veya kanser hücrelerinin ürettiği diğer şeylerin yüksek seviyeleri kanserin muhtemel olduğu anlamına gelebilir.

Görüntüleme testleri. Organlarınızdaki dokulardan herhangi birinin normal görünmediğini görmek için yardımcı olabilirler. Vücudunuzun içinde ayrıntılı fotoğraflar çeken güçlü bir X-ışını olan CT taraması alabilirsiniz. Veya organların ve dokuların resimlerini çekmek için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanan bir MRG’ye ihtiyacınız olabilir. Kanseriniz varsa ve tedaviye başlarsanız, görüntüleme testleri doktorunuzun tedavinizin ne kadar iyi çalıştığını öğrenmesine de yardımcı olabilir.

Biyopsi. Doktorunuz, kanserden olabileceğinizi düşündüğü organdan küçük bir doku örneği alır. Örneğin, kolonunuzdan bir polip veya büyümeyi kaldırabilir veya dokunuzu göğsünüzden çıkarmak için küçük bir iğne kullanabilir. Patolog denilen bir doktor, kanser hücrelerinin olup olmadığını görmek için mikroskop altında bakacaktır. Bir biyopsi aynı zamanda sadece bir organda olduklarını, vücudunuzdaki başka bir yerden yayıldıklarını veya ne kadar büyüdüklerini gösterebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviniz, sahip olduğunuz adenokarsinom tipine ve hastalığınızın ne kadar yayıldığına bağlıdır. Buna kanserinizin aşaması denir.

Ameliyat. İlk tedaviniz muhtemelen etrafındaki tümörü ve dokuyu çıkarmak olacaktır. Doktorunuz tedavi edilip edilmediğini veya vücudunuzda hala kanser hücreleri olup olmadığını görmek için dokuya bakabilir. Kanserinizin gittiğinden emin olmak için diğer tedavileri ameliyatla birleştirmeniz gerekebilir.

Kemoterapi. İlaçlar, adenokarsinom hücrelerini öldürebilir, büyümelerini yavaşlatabilir veya hatta hastalığınızı iyileştirebilir.

Radyasyon. Doktorlar, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili röntgen ışınları veya diğer tür ışınları kullanır.

Advertisement

Kanserinizi tedavi etmek için ameliyat ve radyasyonla birlikte kemoya ihtiyacınız olabilir. Bazı kemo ilaçları hem kanseri hem de sağlıklı hücreleri öldürebilir. Diğer yeni ilaçlar sadece kanser hücrelerini hedefleyebilir.

Kanser tedavinizin yan etkileri olabilir. Çok yorulabilir ya da kusmaya ihtiyacınız olduğunu hissedebilirsiniz. Doktorunuz bu sorunları yönetmenin yollarını önerebilir. Bulantıyla savaşan ilaçları yazabilir.

Aileniz ve arkadaşlarınızla nasıl hissettiğinizi hakkında konuşun ve tedavi olurken onlardan yardım istemekten çekinmeyin. Ayrıca onlara endişelerinizi ve korkularınızı da anlatın. Çok büyük bir destek kaynağı olabilirler.

Ülkemizde şu anda olmasa bile ileride olacağına kesin gözü ile baktığımız sizinle aynı kanser türüne sahip insanlarla tanışacağınız ve deneyimlerini paylaşabileceğiniz yerel destek grupları bulursanız (derneklerde olabilir) mutlaka katılın.


Leave A Reply