Adet Döngüsü Nedir? Adet Öncesi Belirtileri Normal Adet Süreci Yaşananlar

0
Advertisement

Adet döngüsü nedir, ne kadar sürer? Adet öncesi belirtileri nelerdir? Normal adet sürecinde yaşananlar, normal belirtiler nelerdir, hakkında bilgi.

Kadınların ergenlik döneminden itibaren her ay düzenli olarak yaşadıkları kanamalara regl adı verilir. Bu dönemde vajinada 6 güne varabilen kanamalar görülür. Bu kanamaların sebebi her ay döllenmeye hazır yumurtaların döllenmemesi doğrultusunda kendisini imha ederek vücuttan dışarı atılması durumudur. Adet sürecindeki kanamalar adet döneminin özellikle ilk günü ve ikinci gününde yoğunlaşmaktadır. Bazı kadınların adet kanamasının süresi 3 gün, bazılarının 5 gün, bazılarınınki de 6 günü bulabilmektedir.

adet döngüsü

Kaynak: pixabay.com

Bu dönemde bazı kadınlar çok rahat bir regl dönemi geçirirken, bazı kadınlar çok şiddetli ağrılar çekerek fizyolojik ve psikolojik sıkıntılar da geçirebilmektedir. Bu ağrıların sebepleri vajinal kanallarda oluşan problemler olabileceği polikistik over dediğimiz yumurtalık kistlerinden de kaynaklanabilmektedir. Kesin bir tanı için mutlaka bir jinekoloğa başvurmak gereklidir. Bunun dışında her kadının kendine özgü bir adet düzeni bulunmaktadır. Bu adet düzenleri ilk adet gördüğü süreçten itibaren geçen 1-2 yıl içerisinde oluşmaktadır.

Bazı durumlarda senelerce aynı tarihlerde ilerleyen regl dönemleri, dış kaynaklı sebeplerden (mevsim değişikliği gibi) ya da kişisel sebeplerden (sıkıntılı süreçler geçirme, sürekli stres altında olma gibi) durumlarda da değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kadınlar bu tip süreçlerden geçerken paniğe kapılıp, adet gecikmelerinin ya da erken adet olmalarının sebebini başka sağlık problemlerine ya da gecikmeden kaynaklı hamilelik risklerine yorabilmektedirler. Yine böyle durumlarda atılacak en sağlıklı adım bir jinekoloğun kontrolünden geçmek olacaktır.

Adet öncesi belirtiler nelerdir?

  • Normalden daha fazla terlemeye başlamak
  • Bir anda gelen baş ağrıları
  • Dikkat ve konsantrasyon bozuklukları yaşamak
  • Rahim bölgesinde aniden oluşan kısa süreli ağrılar
  • Bedensel olarak yorgun ve halsiz hissetme
  • Göğüslerde hassaslaşma ve dokunulduğunda acı hissetme
  • Uykusuzluk problemlerinin başlaması
  • Eklem bölgelerinde ve özellikle kaslarda ağrı, güçsüzlük durumları
  • Sırtta meydana gelen ağrı durumları
  • Vücut genelinde de çıkabileceği gibi özellikle yüzde sivilcelenmelerin artması
  • Duygusal olarak fazla hassaslaşma ya da gereksiz sinir stres sahibi olma
  • Ruhsal olarak kendini huzursuz hissetme
  • Vücudun regl döneminde bünyede su tutması sebebiyle kilo artışı yaşama
  • Midede anlamsız hassasiyetlerin oluşması ve yersiz kusma durumları
  • Cinsel isteklilikte artış meydana gelmesi
adet

Kaynak: pixabay.com

Adet döngüsü nedir?

Kadınlarda olması gereken normal bir adet döngüsünün oluşum aşaması şu şekilde belirlenmiştir;

1.gün : Adet kanamasının başladığı gündür. Bu günde rahmin iç kısmında döllenmeyen yumurtalar kanla birlikte dışarı atılmaktadır.

Advertisement

2.gün – 5.gün : Kanama devam ederek giderek daha az akmaya başlar.

6. gün : Adet kanaması durur. İçeride yeni bir yumurta oluşmaya başlar ve büyüme sürecine girer.

7. gün – 12. gün : Yumurtanın içerisinde bulunduğu kesecik git gide büyümeye başlar. Bununla birlikte rahmin iç duvarında da kalınlaşmalar meydana gelmektedir.

13. gün – 14. gün : Ovülasyon denilen yumurtlama sürecine girildiği dönemdir. Kadınların en kolay şekilde hamile kalabilecekleri dönem şu iki gündür. Bu süreçte olgunluğa ulaşan yumurtalar yumurtalıklardan salınarak serbest bırakılır ve döllenmeye son derece müsaitlerdir.

15. gün – 18. gün : Yumurtalar, içeride bulunan tüpler aracılığıyla yumurtalıklara geri dönerler.

19. gün – 20.gün : Rahim, bu günlerde tamamen hamileliğe hazır bir şekildedir.

Advertisement

21. gün – 28. gün : Östrojen hormonu artarak yükselmeye devam etmektedir. Yumurta eğer herhangi bir döllenme yaşamadıysa parçalanmaya başlar ve tekrar regl dönemi yaşanır.


Leave A Reply