Akçaağaç ve Kakule İle Tatlandırılmış Cevizli Armut Tatlısı Tarifi

0
Advertisement

Vanilyalı dondurma veya yoğurt ile servis edebileceğiniz hafif ve sağlıklı bir tatlı tarifi. Akçaağaç ve Kakule İle Tatlandırılmış Cevizli Armut Tatlısı tarifi

Akçaağaç ve Kakule İle Tatlandırılmış Cevizli Armut Tatlısı

Akçaağaç ve Kakule İle Tatlandırılmış Cevizli Armut Tatlısı
Kullanılacak Malzemeler:
  • 1 büyük, olgun armut soyulmuş ve doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1/4 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çay kaşığı öğütülmüş kakule
  • 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
  • 1 avuç ceviz yarısı, yaklaşık 1/4 fincan
  • Vanilyalı Dondurma veya Ballı Yoğurt
Yapılışı:

Tavada tereyağını eritin. Armut, tarçın, kakule, ve şurubunu ekleyin. Hoş bir koku yayıp ısınana kadar 3 dakika kavurun. Cevizleri ilave edin. Yoğurdun üzerinde sıcak servis yapın. Tatlı olarak, hazırlamak için vanilyalı dondurma üzerinde servis edin.

Kakule Nedir? Özellikleri

Hindistan, Seylan, Siyam gibi sıcak Doğu ülkelerinde yetişen bir bitkidir. Zencefilgillerden bir ağaççık olan kakulenin çekirdekleri mercimekten biraz küçük, sert kabuklu, beyazımtırak, toparlakça bir tanedir. Hoş bir lezzeti ve kokusu vardır. Bundan dolayı baharat gibi kullanılır. İriliğine göre “küçük kakule“, “büyük kakule“, yetiştiği yere göre de “Seylan kakulesi“, “Siyam kakulesi” denilen çeşitleri vardır.

Kakule iştahı açar, mide bozukluklarını, bağırsaklardaki gazları giderir, vücuda rahatlık verir. Faydalı bir bitki olduğu uzun zamandan beri denenmiştir.

Bu bakımdan eski hekimlerce çok kullanılmış, ev ilaçları arasına girmiştir. Eskiden ülkemizde çok kullanılırdı, ağız kokularını gidermek için çiğnenirdi. Zamanla eski önemini kaybetmiştir.

Advertisement

Günümüzde aktarlarda her zaman kakule bulma imkanınız bulunmaktadır.

Akçaağaç Nedir? Hakkında Bilgi

Akçaağaç, (Latincesi :  Acer). Akçaağaçgiller familyasından ağaç ya da ağaççık görünümünde bitkidir. Tropik bölgeler dışında, Avrupa, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika’da yüzlerce türü vardır. Yaprakları karşılıklı, gösterişsiz ve tüysüzdür. Çiçekleri iki eşeyli ve salkım biçimindedir. Kerestesi ağır, beyaz ve yumuşaktır. Marangozluk, tornacılık gibi ince işlerde kullanılır. Dağınık biçimde ormanlarda bulunur. Toprağın verimli olması yetişmesini etkiler. 600 yıl yaşar. Yenilenmesi çok kolaydır. Kökünden elde edilen keresteden küçük lüks mobilya yapılır. Türkiye’de yetişen ya da kültürü yapılan önemli türleri; dağ akçaağacı, çınar yapraklı akçaağaç, ova akçaağacı, Fransız akçaağaç, kırmızı akçaağaç, dişbudak yapraklı akçaağaç.

Akçaağaçgiller :  (Latincesi :  Aceraceae). İkiçenekliler sınıfının Sapindeles takımından, iki tür familya. 150 türü vardır, örneği akçaağaçtır. Kuzey Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da dağlık, ormanlık bölgelerde yetişir. Yaprakları toplu, bazılarında yalın ya da tüysüzdür. Çiçekleri erdişi ve eşeylidir. Ağaç, ağaççık ve çalı görünümündedir. Türkiye’de akağaç cinsinin 18 türü vardır.


Leave A Reply