Aklınızı Başınızdan Alacak 10 Büyüleyici Kimyasal Reaksiyon, Kimyasal Şov

0
Advertisement

Kimyayı sevmeyenlere sevdirecek görsel kimyasal reaksiyonlar. En eğlenceli ve büyüleyici 10 kimyasal reaksiyonu sizler için derledik.

Okulda kimyayı sevmez miydiniz? Cevabınız evet ise, o zaman yeterince iyi öğretilmediniz. Kimya eğlencelidir ve etrafınızda meydana gelen birçok farklı olguyu açıklayabilir. Farklı kimyasal reaksiyonlar farklı ürünler oluşturur. Peynir oluşumu, şeker ve kahvenin karıştırılması gibi günlük yaşamda bazı kimyasal reaksiyonlara tanık olabilirken, diğerleri kontrollü ortamlar ve katalizörler gerektirir. Bunların birçoğu, inanılmaz görsel sonuçlar ürettikleri için izlemesi muhteşem.

İşte size bu göz alıcı tepkilerden 10 tanesi!

1. Salınımlı Sihirli Reaksiyon (Briggs-Rauscher Salınan Renk Değişimi Reaksiyonu)

Briggs-Rauscher Salınan Renk Değişimi Reaksiyonu

Briggs-Rauscher Salınan Renk Değişimi Reaksiyonu

‘Salınım saati’ olarak da bilinen Briggs-Rauscher, etrafındaki en yaygın salınımlı kimyasal reaksiyonlardan biridir. Bu şaşırtıcı reaksiyonu başlatmak için üç renksiz kimyasal – asitleştirilmiş potasyum iodat \displaystyle \left( {KI{{O}_{3}}+{{H}_{2}}S{{O}_{4}}} \right), bir malonik asit ve manganez sülfat monohidrat \displaystyle \left( {HOOCC{{H}_{2}}COOH+MnS{{O}_{4}}.{{H}_{2}}O} \right) çözeltisi ve seyreltik hidrojen peroksit \displaystyle \left( {{{H}_{2}}{{O}_{2}}} \right) birlikte karıştırılır.

Ortaya çıkan çözeltinin rengi, yaklaşık 3-4 dakika boyunca renksiz, kehribar ve derin mavi arasında salınım sağlar ve gözler için bir ziyafettir.

2. Firavun’un Yılanı

Firavun'un Yılanı

Firavun’un Yılanı

Bir laboratuvarda Mısır’ın büyüsünü yeniden yaratmak istiyorsanız, bu reaksiyon sizin için mükemmeldir. Bu sürecin kahramanı Cıva (II) Tiyosiyanat veya Hg (SCN) 2’dir. Bu beyaz katı laboratuvarda cıva nitrat veya cıva klorür ile potasyum tiyosiyanat arasında bir çökelme reaksiyonu ile hazırlanabilir. Kimyasal, ateşlendiğinde, duman ve kül salan ve yılan gibi görünen bir tür zincirleme reaksiyon oluşur, adını da şeklinden alır. Yılanın rengi, uygun kimyasallar veya renklendirici maddeler eklenerek değiştirilebilir. Bununla birlikte, cıva çok toksik bir kimyasaldır ve dikkatle kullanılmalıdır.

Advertisement

3. Kaleydoskop Reaksiyonu (Belousov-Zhabotinsky reaksiyonu)

Belousov-Zhabotinsky reaksiyonu

Belousov-Zhabotinsky reaksiyonu

Bu reaksiyonun güzelliği, yanlışlıkla keşfedildiği gerçeğinde yatmaktadır. Sovyet kimyager Boris P. Belousov, canlı hücrelerde organik moleküllerin oksidasyonu için basit bir kimyasal model geliştirmeye çalışırken, reaksiyonun tamamlanmaya devam etmediğini ve bunun yerine bir kaleydoskopun çizimlerine benzer şekilde farklı renkler arasında salındığını gözlemledi.

Sonucu çoğaltmak için, bromu, magnezyum veya krom gibi metalik bir katalizör varlığında organik bir asitle (tercihen malonik asit) birleştirmeniz yeterlidir ve gözlemlediğiniz şey, renkleri değiştiren bir dalga akımıdır. Bu reaksiyona Belousov-Zhabotinsky reaksiyonu da denir.

4. Fil Diş Macunu reaksiyonu

Fil Diş Macunu reaksiyonu

Fil Diş Macunu reaksiyonu

Evet, doğru okudunuz! Bir evcil hayvan olarak bir fil almayı planlıyorsanız, diş hijyenini sizin için hallederiz. Reaksiyon, hidrojen peroksit ile potasyum veya sodyum iyodür arasındaki basit bir ayrışma reaksiyonu ile reaktanlara ilave edilen bir miktar sabundur. Bir tüpten patlayan diş macunu gibi çıkan büyük miktarda köpük ve kabarcıkların üretilmesine neden olur. Daha renkli diş macunu üretmek için çözeltiye boyalar da ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, bir filin dişlerini temizleyip temizlemediği muallak.

5. Anında Kar

Kar reaksiyonu

Su ile reaksiyona girdiğinde sodyum poliakrilat

Bu, listedeki daha basit reaksiyonlardan biridir. Sodyum Poliakrilat ilginç bir polimerdir. Aşırı su emme ve tutma kapasitesine sahiptir. Böylece, çapraz bağlanan polimere su eklendiğinde, hemen hidratlanır ve birbirine yapışmayan ve kar gibi görünen beyaz kabarık kümeler oluşturur. Toz haline getirilmiş polimer birkaç saniye içinde kütlesinin 500 katı kadar saf suda emilebilir. Biraz floresan boya ekleyin ve bunu karanlıkta gözlemleyin: görseller büyüleyici olacak!

6. Buz Yangın Reaksiyonu – Termit ve Buz

Termitin kimyasal bileşimi alüminyum, magnezyum veya çinko gibi metallerden ve bizmut (III) oksit veya demir (II, III) oksit gibi oksitleyicilerden oluşur. Bu kimyasal bileşik, ateşlendiğinde, doğrudan metaller boyunca yanabilir ve demiryolu onarımında kullanılır. Bununla birlikte, aşırı soğutulmuş buz veya sıvı azot ile reaksiyonu o kadar verimli değildir. Buz üzerine serilen termit ateşe verildiğinde, buz çok kısa bir zaman dilimi içinde büyük miktarda enerji açığa çıkarır ve göz kamaştırıcı bir ışık ekranı ile birlikte yüksek bir patlamaya neden olur.

7. Şeker patlaması

şeker patlaması

şeker patlaması

Potasyum klorat, şeker veya başka bir şeker kaynağı ile reaksiyona sokulduğunda menekşe ateşi ve büyük miktarda ısı üretir. Farklı ölçeklerdeki bu reaksiyonlar piroteknikte yüzyıllardır kullanılmıştır. Şekerin içinde yaygın olarak kalori olduğunu düşündüğümüz çok fazla enerji vardır. Vücudumuz şekerde bulunan bağları birer birer kırarak bu enerjiyi yavaş yavaş serbest bırakır. Bununla birlikte, tüm bağlar bir kerede kırıldığında, ısı ve ışık şeklinde coşkulu miktarda enerji açığa çıkar.

Advertisement

8. Kara Büyü reaksiyonu

Kara büyü reaksiyonu

Kalsiyum Glukonat ateşe verildi

Kalsiyum Glukonat tipik olarak vücuttaki kalsiyum eksikliğine yardımcı olmak için kullanılır. Bununla birlikte, bu kararlı görünümlü bileşik bir miktar yakıtla birlikte ateşe verildiğinde, şimdiye kadar gördüğünüz en garip köpüğü üretir. Köpük grimsi siyah renktedir ve çoğunlukla karbon içerir. Serbest bırakılan gazlar genellikle karbon dioksit ve su buharından oluştuğu için bu nispeten güvenli bir deneydir.

9. Tüy Patlayıcı

tüy patlayıcı

Azot Triiyodürün kimyasal reaksiyonu

Azot Triiyodidid son derece kararsız bir bileşiktir ve en ufak bir hareketle ortaya çıkabilir. Bir tüy dokunuşu veya üzerinde oturan bir sivrisinek bile patlamasını tetikleyebilir. İyot büyük bir atomdur ve bu üç büyük parçacık küçük bir azot atomuna bağlandığında, titreşim için yeterli alan yoktur. Bu, serbest bırakılmayı bekleyen moleküldeki gerilimi arttırır. Patlama menekşe dumanını serbest bırakır ve gerçekten görmesi gereken muhteşem bir manzaradır.

10. Görünmez Su

Görünmez Su

Görünmez Su

Genellikle sihirli hilelerde kullanılan Sülfür heksaflorür \displaystyle \left( {S{{F}_{6}}} \right), etrafındaki biraz ağırlık taşıyabilen en yoğun gazdır (yani su gibi bir sıvı değil, hala görünmez!). Diğer gazların çoğunda olduğu gibi, görünür spektrumun tüm dalga boylarını emer ve yayar, böylece her şeye kamufle olur. Bununla birlikte, diğer gazların aksine, havadan beş kat daha ağırdır ve üzerine yerleştirilen nesneler üzerinde çok daha fazla kaldırma kuvveti uygular.

Burada videoda görüldüğü gibi, bu mucizevi kimyasalın havuzunda kalay folyodan yapılmış tekne yüzüyor. SF6 üretme reaksiyonu karmaşıktır ve florin kükürt ile kontrollü ve katalitik bir ortamda reaksiyona sokulmasını içerir. Bir daha bu hileyi yapan birini gördüğünüzde, arkadaşlarınıza açıklayabilir veya sadece şaşırmasına izin verebilirsiniz!


Leave A Reply